torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Puls cashar in från DuoCort — jobbar med hemlig investering

Sedan slutet av 2010 har Puls inte gått in i några nya bolag. Nu ligger inkubatorn nära en investering i ett hemligt skånskt projekt — och hoppas kunna upprepa succén med DuoCort.

Med stärkt självförtroende från höstens jätteaffär håller life science-inkubator Puls årsstämma i Helsingborg i morgon. Under våren har en första utbetalning gjorts på 133 miljoner kronor från försäljningen av DuoCort till amerikanska Viropharma.

Genom sin ägarandel på fem procent får Puls sju miljoner. En lärdom från resan är att Puls i högre grad ska delta i uppföljningsinvesteringar längs vägen för att inte spädas ut som ägare.

pontusottosson_100— Sedan vi tog in 40 miljoner kronor till Puls 2010 är vi numera som regel med och tar vår andel vid nyemissioner, säger Puls vd Pontus Ottosson.

Med redan välfylld kassa och mer kapital på väg in borde vägen ligga öppen för nyinvesteringar. Trots det har inte Puls genomfört några sådana sedan december 2010. Snart ska det dock bli ändring på det.

— Vi har helt enkelt inte hittat några projekt som passar. Flera är på ett för tidigt stadium, medan andra är noterade på någon lista vilket gör att de inte är lämpliga för oss. Nu har vi ett nytt projekt på gång i Skåne där vi hoppas kunna nå en affär innan sommaren, säger Pontus Ottosson till Rapidus.

Puls har däremot varit mer aktivt i sina befintliga innehav. Under våren har portföljbolagen AcuCort och Adenovir tagit in 8,5 respektive 9,6 miljoner kronor. Det visar den färska årsredovisningen som Rapidus tagit del av.

AcuCort köptes av Puls från DuoCort 2010. Under 2011 breddades ägarbilden genom ett antal emissioner som sammanlagt tillförde 9,1 miljoner kronor. Bolaget har utvecklat ett allergiläkemedel där patienterna får den aktiva substansen dexametason genom en film som smälter i munnen. Fördelen är ett snabbt upptag av substansen, men också att personen inte behöver kunna svälja för att få i sig läkemedlet vilket kan vara en fördel vid allergiska reaktioner. Sedan drygt ett år tillbaka drivs utvecklingen aktivt och med det nya kapitaltillskottet är ambitionen att nå ett avtal med en extern partner under 2013 efter avslutad fas I-studie.

I Adenovir pågår just nu en fas I-studie kring de ögondroppar som ska behandla ögoninfektioner orsakade av adenovirus. Rapidus har tidigare rapporterat om den senaste investeringen.

De två övriga portföljbolagen är Lidds och Laccure. Där äger Puls i dagsläget 10 respektive 24 procent av aktierna. Båda företagen är nu ute till försäljning där målet är att nå ett avslut under 2012.

Enligt ägarlistan från senaste årsredovisningen ägs Puls till största delen av Länsförsäkringar Skåne, Björn Parkander samt Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. Sammanlagt finns ett åttiotal delägare.

Joel Lyth

Sedan slutet av 2010 har Puls inte gått in i några nya bolag. Nu ligger inkubatorn nära en investering i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.