måndag 25 november 2024

inloggad som

Solenergikontrakt till omstöpt industriföretag

|  ,
|  

Malmöföretaget Inor Process har fått en order på mätutrustning till världens största solenergianläggning. Kontraktet är värt 350.000 euro och omfattar 1.100 temperatursensorer och signalomvandlare för att skicka temperaturvärden.

— Det här är det enskilt största kontrakt som vi har fått så länge som jag kan minnas, säger vd Benny Björkander.

Solana Generating Station ligger i Arizona, USA, och kommer färdigbyggd att ha en kapacitet på 280 MW. Det är världens största så kallade CSP-anläggning där solljus från många speglar koncentreras till en punkt. Värmen omvandlas sedan till el.

De längsta sensorerna som Inor levererar är 32 meter långa och utrustningen ska bland annat användas för att övervaka temperaturen i de salttankar där värmen lagras på natten. Leveranserna börjar i maj.

Inor grundades 1940 och har alltid sysslat med temperaturmätning i någon form. År 2006 köpte den tyska industrikoncernen Krohne upp Inor och bolaget påbörjade en omstöpning från traditionellt produktföretag till teknikutvecklingsföretag. I dag är Malmökontoret Krohnekoncernens globala utvecklingscenter för temperaturmätning och har 65 av koncernens totalt 2.700 anställda.

— Det är en spännande förändring som vi är inne i. Nu handlar det mycket om hög tekniknivå med många utvecklingsprojekt. För närvarande har vi tre patentansökningar inlämnade. Att ens söka patent skulle aldrig ha hänt tidigare, säger Benny Björkander.

Inor Process omsatte förra året 76 miljoner kronor, varav två tredjedelar är exportrelaterat. I år är målet att nå en omsättning 88 miljoner kronor.

Anders Frick

Malmöföretaget Inor Process har fått en order på mätutrustning till världens största solenergianläggning. Kontraktet är värt 350.000 euro och omfattar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.