tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Spiltan planerar aktiefond för Skåne

Investmentbolaget Spiltan i Stockholm är på gång med en ny sparfond, inriktad på placeringar i skånska företag. 30-40 miljoner kronor krävs för att projektet ska bli verklighet.

Fonden ska bestå av ett tjugotal innehav, varav hälften med tydlig anknytning till Skåne. Det handlar om stabila börsföretag med positivt kassaflöde som Alfa Laval, Peab och Axis. Några förhoppningsbolag ryms inte i portföljen.

I spetsen för Spiltan står finansprofilen Per H Börjesson. 2007 startade han Aktiefond Dalarna, ett år senare föddes Aktiefond Småland. Nu är det alltså dags igen.

— Det finns en trend i samhället mot lokalproducerat. Vi ser ett intresse för både bra avkastning och möjligheten att stödja det lokala näringslivet, säger Per H Börjesson, grundare och VD på Spiltan.

Aktiefond Småland förvaltar idag 150 miljoner kronor. Skånefonden kommer heller inte att bli något jätteprojekt, men ska finnas tillgänglig för såväl vanligt sparande som PPM-val.

Just nu raggar Börjesson intressenter till startkapitalet som krävs. Senare i mars reser han till Skåne för att sälja in idén, bland annat med föredrag hos Connect om Warren Buffetts investeringsstrategi som också den går ut på långsiktiga satsningar i etablerade företag. Förhoppningen är att få med sig ett antal förmögna privatpersoner med skånskt hjärta och lokalt nätverk.

De båda lokalfonderna Dalarna och Småland har sedan starten haft en värdeökning på drygt 10 respektive 50 procent.

Men hur klokt är det egentligen att begränsa investeringar till en geografisk yta?

— För det första måste det finnas tillräckligt många bolag för att skapa en portfölj. I Skåne har vi identifierat ett trettiotal som fyller våra kriterier. Sedan är risk inte lika med svängningar som det är i finansiell teori. Risk är att förlora pengar och då är det mindre risk att investera i lokala företag där man känner till verksamhet, företagsledning och huvudägare, säger Per H Börjesson.

Kristian Svensson

Investmentbolaget Spiltan i Stockholm är på gång med en ny sparfond, inriktad på placeringar i skånska företag. 30-40 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.