onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Spiltan planerar aktiefond för Skåne

Investmentbolaget Spiltan i Stockholm är på gång med en ny sparfond, inriktad på placeringar i skånska företag. 30-40 miljoner kronor krävs för att projektet ska bli verklighet.

Fonden ska bestå av ett tjugotal innehav, varav hälften med tydlig anknytning till Skåne. Det handlar om stabila börsföretag med positivt kassaflöde som Alfa Laval, Peab och Axis. Några förhoppningsbolag ryms inte i portföljen.

I spetsen för Spiltan står finansprofilen Per H Börjesson. 2007 startade han Aktiefond Dalarna, ett år senare föddes Aktiefond Småland. Nu är det alltså dags igen.

— Det finns en trend i samhället mot lokalproducerat. Vi ser ett intresse för både bra avkastning och möjligheten att stödja det lokala näringslivet, säger Per H Börjesson, grundare och VD på Spiltan.

Aktiefond Småland förvaltar idag 150 miljoner kronor. Skånefonden kommer heller inte att bli något jätteprojekt, men ska finnas tillgänglig för såväl vanligt sparande som PPM-val.

Just nu raggar Börjesson intressenter till startkapitalet som krävs. Senare i mars reser han till Skåne för att sälja in idén, bland annat med föredrag hos Connect om Warren Buffetts investeringsstrategi som också den går ut på långsiktiga satsningar i etablerade företag. Förhoppningen är att få med sig ett antal förmögna privatpersoner med skånskt hjärta och lokalt nätverk.

De båda lokalfonderna Dalarna och Småland har sedan starten haft en värdeökning på drygt 10 respektive 50 procent.

Men hur klokt är det egentligen att begränsa investeringar till en geografisk yta?

— För det första måste det finnas tillräckligt många bolag för att skapa en portfölj. I Skåne har vi identifierat ett trettiotal som fyller våra kriterier. Sedan är risk inte lika med svängningar som det är i finansiell teori. Risk är att förlora pengar och då är det mindre risk att investera i lokala företag där man känner till verksamhet, företagsledning och huvudägare, säger Per H Börjesson.

Kristian Svensson

Investmentbolaget Spiltan i Stockholm är på gång med en ny sparfond, inriktad på placeringar i skånska företag. 30-40 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad • Starkt från Peab och Trianon

  Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Starkt från Alfa Laval

  Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Alfa Laval prisas i Lund

  Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

 • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

  Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

 • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

  Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

 • Frågetecken inför AI-reglering

  EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

 • Rapportflod vecka 29

  Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

 • Rapportflod

  På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

 • Rekordkvartal för Alfa Laval

  Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter. Alfa Laval Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och […]

 • Skånsk profil tillbaka i Axis

  Malmöitiske näringslivsprofilen Bert Nordberg blir Axis Communications nya ordförande och efterträder därmed Björn Riese som lämnar styrelsen. Bert Nordberg är […]