fredag 26 april 2024

inloggad som

Spiltan planerar aktiefond för Skåne

Investmentbolaget Spiltan i Stockholm är på gång med en ny sparfond, inriktad på placeringar i skånska företag. 30-40 miljoner kronor krävs för att projektet ska bli verklighet.

Fonden ska bestå av ett tjugotal innehav, varav hälften med tydlig anknytning till Skåne. Det handlar om stabila börsföretag med positivt kassaflöde som Alfa Laval, Peab och Axis. Några förhoppningsbolag ryms inte i portföljen.

I spetsen för Spiltan står finansprofilen Per H Börjesson. 2007 startade han Aktiefond Dalarna, ett år senare föddes Aktiefond Småland. Nu är det alltså dags igen.

— Det finns en trend i samhället mot lokalproducerat. Vi ser ett intresse för både bra avkastning och möjligheten att stödja det lokala näringslivet, säger Per H Börjesson, grundare och VD på Spiltan.

Aktiefond Småland förvaltar idag 150 miljoner kronor. Skånefonden kommer heller inte att bli något jätteprojekt, men ska finnas tillgänglig för såväl vanligt sparande som PPM-val.

Just nu raggar Börjesson intressenter till startkapitalet som krävs. Senare i mars reser han till Skåne för att sälja in idén, bland annat med föredrag hos Connect om Warren Buffetts investeringsstrategi som också den går ut på långsiktiga satsningar i etablerade företag. Förhoppningen är att få med sig ett antal förmögna privatpersoner med skånskt hjärta och lokalt nätverk.

De båda lokalfonderna Dalarna och Småland har sedan starten haft en värdeökning på drygt 10 respektive 50 procent.

Men hur klokt är det egentligen att begränsa investeringar till en geografisk yta?

— För det första måste det finnas tillräckligt många bolag för att skapa en portfölj. I Skåne har vi identifierat ett trettiotal som fyller våra kriterier. Sedan är risk inte lika med svängningar som det är i finansiell teori. Risk är att förlora pengar och då är det mindre risk att investera i lokala företag där man känner till verksamhet, företagsledning och huvudägare, säger Per H Börjesson.

Kristian Svensson

Investmentbolaget Spiltan i Stockholm är på gång med en ny sparfond, inriktad på placeringar i skånska företag. 30-40 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.


  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Rapportflod

    På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Rekordkvartal för Alfa Laval

    Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter. Alfa Laval Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och […]

  • Skånsk profil tillbaka i Axis

    Malmöitiske näringslivsprofilen Bert Nordberg blir Axis Communications nya ordförande och efterträder därmed Björn Riese som lämnar styrelsen. Bert Nordberg är […]

  • Alfa Laval-veteran till Helsingborgsbyrå

    Peter Torstensson, före detta informationsdirektör och ansvarig för Alfa Laval-koncernens globala kommunikationsavdelning, börjar nu sitt nya uppdrag för varumärkesbyrån Graal, […]

  • “Hemarbete ingen långsiktig lösning”

    Trots pandemin är det ingen stilje på marknaden för uthyrning av kontorslokaler och den nya trenden med hemarbete ses inte […]