måndag 25 november 2024

inloggad som

IT-veteraner bygger företagsgrupp kring mobil säkerhet

IT-bolaget Business Security i Lund är mest kända för att ha sålt krypteringsteknik till försvaret och fått datorjätten Dell som distributör av sina självraderande USB-minnen. Nu håller ägarfamiljen Linde på att bredda portföljen med en separat företagsgrupp inom mobil säkerhet. Det senaste året har två nya dotterbolag sett dagens ljus, Silent Bird och Eldarin. Dessutom har stora delar av Karlskronabaserade Inquso köpts upp.

Sedan starten i mitten av 1990-talet har familjen Linde drivit upp Business Security till 45 anställda och en omsättning på 78 miljoner kronor 2010. Den senaste fjädern i hatten var ett EU-godkännande i december av bolagets krypteringsteknik, vilket gör att den kan användas för att skicka hemlig information mellan myndigheter i unionen.

I våras grundades Secure Mobile Solutions som moder i en ny företagsgrupp. De nybildade dotterbolagen Silent Bird och Eldarin är inriktade på tillämpningar för röstkommunikation respektive teknik för kommunikation via direktmeddelanden.

Längst fram i utvecklingen ligger dock Inquso, vars huvudprodukt är en programvara som gör det möjligt att konfigurera surfplattor eller mobiltelefoner på distans. Delar av funktionaliteten finns redan i exempelvis Apples operativsystem iOS men enligt Secure Mobile Solutions styrelseordförande Andreas Linde fungerar Inqusos teknik för en rad olika operativsystem, från Symbian och Windows till Android och Blackberry.

Under 2010 gick Innovationsbron in som delägare i Inquso men i och med affären med Secure Mobile Solutions är den statliga investeringsfonden helt utköpt och Secure Mobile Solutions är majoritetsägare.

— Inquso passar väldigt väl in i vår koncern eftersom bolaget löser ett stort problem som marknaden ännu inte har greppat. Tillväxten på området är kraftig, men från låga nivåer, säger Andreas Linde.

De tre dotterbolagen i Secure Mobile Solutions har i dag omkring tio medarbetare och omsatte förra året knappt 2,5 miljoner kronor.

Anders Frick

IT-bolaget Business Security i Lund är mest kända för att ha sålt krypteringsteknik till försvaret och fått datorjätten Dell som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.