måndag 4 december 2023

inloggad som

IT-veteraner bygger företagsgrupp kring mobil säkerhet

IT-bolaget Business Security i Lund är mest kända för att ha sålt krypteringsteknik till försvaret och fått datorjätten Dell som distributör av sina självraderande USB-minnen. Nu håller ägarfamiljen Linde på att bredda portföljen med en separat företagsgrupp inom mobil säkerhet. Det senaste året har två nya dotterbolag sett dagens ljus, Silent Bird och Eldarin. Dessutom har stora delar av Karlskronabaserade Inquso köpts upp.

Sedan starten i mitten av 1990-talet har familjen Linde drivit upp Business Security till 45 anställda och en omsättning på 78 miljoner kronor 2010. Den senaste fjädern i hatten var ett EU-godkännande i december av bolagets krypteringsteknik, vilket gör att den kan användas för att skicka hemlig information mellan myndigheter i unionen.

I våras grundades Secure Mobile Solutions som moder i en ny företagsgrupp. De nybildade dotterbolagen Silent Bird och Eldarin är inriktade på tillämpningar för röstkommunikation respektive teknik för kommunikation via direktmeddelanden.

Längst fram i utvecklingen ligger dock Inquso, vars huvudprodukt är en programvara som gör det möjligt att konfigurera surfplattor eller mobiltelefoner på distans. Delar av funktionaliteten finns redan i exempelvis Apples operativsystem iOS men enligt Secure Mobile Solutions styrelseordförande Andreas Linde fungerar Inqusos teknik för en rad olika operativsystem, från Symbian och Windows till Android och Blackberry.

Under 2010 gick Innovationsbron in som delägare i Inquso men i och med affären med Secure Mobile Solutions är den statliga investeringsfonden helt utköpt och Secure Mobile Solutions är majoritetsägare.

— Inquso passar väldigt väl in i vår koncern eftersom bolaget löser ett stort problem som marknaden ännu inte har greppat. Tillväxten på området är kraftig, men från låga nivåer, säger Andreas Linde.

De tre dotterbolagen i Secure Mobile Solutions har i dag omkring tio medarbetare och omsatte förra året knappt 2,5 miljoner kronor.

Anders Frick

IT-bolaget Business Security i Lund är mest kända för att ha sålt krypteringsteknik till försvaret och fått datorjätten Dell som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad