onsdag 19 februari 2025

inloggad som

Göteborg stoppar känd apputbildning från Malmö

Malmö Yrkeshögskola stoppas från att etablera sin apputbildning i Göteborg. Rektor Claes Magnusson menar att såväl tjänstemän som politiker sätter käppar i hjulet och har nu anmält Göteborgs stad till Konkurrensverket. Dessutom har han stämt staden för namnintrång — och snabbt fått en motstämning på halsen. 

Sedan ett par år tillbaka arrangerar det privatägda bolaget Malmö Yrkeshögskola utbildningar i apputveckling för surfplattor och mobiltelefoner enligt kraven för yrkeshögskoleutbildning. Verksamheten omfattar i dag 80 studenter och är nominerad till Malmö stads näringslivspris inom kategorin kreativa näringar.

För två år sedan öppnades en filial i Stockholm och sedan förra våren finns bifirman Göteborgs Yrkeshögskola registrerad. Men planen att arrangera tvååriga yrkesutbildningar i Göteborg har stött på patrull. För det krävs nämligen att utbildningsinstitutet har med en representant från kommunen i ledningsgruppen.

Göteborgs stadsledningsstab avslog Claes Magnussons begäran om att få en representant, med hänvisning till att staden inte hade möjlighet till detta. Därmed kan inte Göteborgs Yrkeshögskola ens ansöka om att bedriva utbildning.

— Varken i Malmö eller Stockholm har det varit något problem. Det hela är mycket märkligt och bland annat därför anmälde vi dem till Konkurrensverket, säger Claes Magnusson, som även var med grundade utbildningskoncernen AcadeMedia på 1990-talet.

Annika Andersson, planeringsledare på stadsledningsstaben i Göteborg, menar å sin sida att det aldrig brukar vara några problem när någon aktör vill etablera verksamhet i staden, men att bland annat semestertider och Claes Magnussons bestämda attityd komplicerade saken.

— Claes gav oss helt inte tillräckliga förutsättningar för att kunna hjälpa honom. Den som är förvaltningsansvarig ville ha mer information om vad utbildningen innehöll, vilket Claes aldrig gav oss. Nu får vi vårt agerande provat av Konkurrensverket, vilket är bra, säger Annika Andersson.

Under hösten har konflikten fördjupats ytterligare då Claes Magnusson stämt Göteborg stad för firmaintrång, eftersom de bytt namn på sin egen verksamhet inom yrkeshögskoleutbildningar från KY-Akademin till Yrkeshögskolan Göteborg.

— Göteborgs stad är Sveriges största aktör på yrkeshögskoleområdet. Staden gör det här enbart för att skrämma bort oss, säger Claes Magnusson till Rapidus. 

Göteborgs stad har svarat med en motstämning. I sin stämningsansökan skriver kommunen bland annat att firmanamnet Göteborgs Yrkeshögskola är vilseledande då det kan få folk att tro att bolaget har särskilt tillstånd att bedriva yrkeshögskoleverksamhet i Göteborg.

Anders Frick

Malmö Yrkeshögskola stoppas från att etablera sin apputbildning i Göteborg. Rektor Claes Magnusson menar att såväl tjänstemän som politiker sätter käppar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.


  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.

  • AI-bolaget gasar på med kändisänglar

    Helsingborgsbolaget Klang AI fyller på kassan med en nyemission och får välkända lokala profiler i ägarlistan.

  • Tretton37 i konkurs

    Det tidigare så framgångsrika IT-bolaget Tretton37 i Lund har ansökt om konkurs. Aktierna är pantsatta till en bank.

  • Mobill tar upp jakten på parkeringsjättarna

    Parkeringsappföretaget Mobill i Malmö satsar hårt med stärkt kassa och en nylanserad app – och tar därmed upp kampen med den många gånger större aktören Parkster i Lund.