Länsförsäkringar Skåne kan se tillbaka på ett toppenår för sin riskkapitalverksamhet. Försäljningarna av Jolife i våras och nu Duocort rullar in en bra bit över hundra miljoner kronor i kassan.
Sedan slutet av nittiotalet har Länsförsäkringar i Skåne årligen satsat upp till tio procent av sitt förvaltade kapital i onoterade sydsvenska företag. Verksamheten drivs med låg profil vid sidan av huvudspåren försäkringar och bank.
Bolaget är medfinansiärer i Teknoseed och investmentbolaget Puls, men har också egna direktäganden. Så var fallet i Jolife och Duocort — den senare som för bara ett par veckor sedan såldes till amerikanska ViroPharma.
Enligt Rapidus beräkningar har affärerna inbringat en bit över hundra miljoner kronor, förutsatt att hela köpeskillingarna betalas ut. Duocort gav tio gånger pengarna medan Jolife innebar dubbla insatsen tillbaka.
— Det var goda investeringar, säger finansansvarige Gunnar Eskilsson.
Över tid har riskkapitaldelen gett vinst för Länsförsäkringar, som dock inte vill uppge hur mycket det handlar om. Pengarna som nu kommer in är inte öronmärkta till andra innovationssatsningar och framöver ska investeringarna i första hand göras via Puls och Teknoseed.
— Vi mår bra om regionen utvecklas bra. Därför vill vi stötta nyföretagandet. Det blir också en bra mix i vår aktieportfölj, säger VD Jan Fock.
Den mest lyckade affären var Coding Technologies som ägdes via investmentbolaget Cimon i Karlshamn. Coding Technologiesutvecklade teknik för komprimering av ljudfiler och köptes 2007 av Dolbyför 1,6 miljarder.
Länsförsäkringar Skåne är det största av 23 kundägda bolag inom Länsförsäkringar-gruppen. Ifjol låg premieintäkterna från sakförsäkringar på 1,9 miljarder kronor och affärsvolymen i banken på 15 miljarder. Resultatet före skatt uppgick till närmare en halv miljard, varav 163 miljoner delades ut till aktieägarna. Vid årets utgång förvaltades ett kapital på 5,7 miljarder.
Kristian Svensson