torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ESS öppnar för asiatiska partnerländer

|  ,
|  

I april blev Storbritannien det 17:e partnerlandet i det som hittills varit en helt europeisk angelägenhet. Nu diskuterar ESS med Indien och Kina som potentiellt nya partner — medan det redan finns ett färdigt samförståndsavtal med Japan att skriva på.

ESS följer därmed efter forskningsanläggningen Cern i Geneve som nyligen öppnade möjligheten för utomeuropeiska länder att bli medlemmar på en lite lägre nivå, så kallade associated members. Första sökanden där är Brasilien.

Det som lockar de asiatiska jättarna till ESS är främst kompetensen i hur man bygger och driver en anläggning av den kalibern, menar föreståndaren Colin Carlile.

— I vissa fall funderar de på att själva bygga något liknande. Indiens befintliga neutronforskningsanläggningar är inte av samma typ som ESS, men planer finns på att bygga en sådan med effekten en megawatt, säger han.

I utbyte skulle nya medlemsländer ge mer resurser till anläggningen i Lund, som i 2008 års priser beräknas kosta 1,5 miljarder euro att bygga och 103 miljoner euro om året att driva.

— Det är inte säkert det blir något. Men som det verkar just nu kommer ESS ha åtminstone ett asiatiskt land som partner när anläggningen drar igång, säger Colin Carlile till Rapidus.

Parallellt forsätter bearbetningen av Europas forskningsnationer. Samtal pågår i dag med Belgien, Portugal, Finland, Slovakien och Slovenien.

Neutronforskningsanläggningen ESS beräknas öppna 2020.

Erik Olausson

I april blev Storbritannien det 17:e partnerlandet i det som hittills varit en helt europeisk angelägenhet. Nu diskuterar ESS med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.