måndag 20 maj 2024

inloggad som

ESS öppnar för asiatiska partnerländer

|  ,
|  

I april blev Storbritannien det 17:e partnerlandet i det som hittills varit en helt europeisk angelägenhet. Nu diskuterar ESS med Indien och Kina som potentiellt nya partner — medan det redan finns ett färdigt samförståndsavtal med Japan att skriva på.

ESS följer därmed efter forskningsanläggningen Cern i Geneve som nyligen öppnade möjligheten för utomeuropeiska länder att bli medlemmar på en lite lägre nivå, så kallade associated members. Första sökanden där är Brasilien.

Det som lockar de asiatiska jättarna till ESS är främst kompetensen i hur man bygger och driver en anläggning av den kalibern, menar föreståndaren Colin Carlile.

— I vissa fall funderar de på att själva bygga något liknande. Indiens befintliga neutronforskningsanläggningar är inte av samma typ som ESS, men planer finns på att bygga en sådan med effekten en megawatt, säger han.

I utbyte skulle nya medlemsländer ge mer resurser till anläggningen i Lund, som i 2008 års priser beräknas kosta 1,5 miljarder euro att bygga och 103 miljoner euro om året att driva.

— Det är inte säkert det blir något. Men som det verkar just nu kommer ESS ha åtminstone ett asiatiskt land som partner när anläggningen drar igång, säger Colin Carlile till Rapidus.

Parallellt forsätter bearbetningen av Europas forskningsnationer. Samtal pågår i dag med Belgien, Portugal, Finland, Slovakien och Slovenien.

Neutronforskningsanläggningen ESS beräknas öppna 2020.

Erik Olausson

I april blev Storbritannien det 17:e partnerlandet i det som hittills varit en helt europeisk angelägenhet. Nu diskuterar ESS med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.