torsdag 9 maj 2024

inloggad som

ESS öppnar för asiatiska partnerländer

|  ,
|  

I april blev Storbritannien det 17:e partnerlandet i det som hittills varit en helt europeisk angelägenhet. Nu diskuterar ESS med Indien och Kina som potentiellt nya partner — medan det redan finns ett färdigt samförståndsavtal med Japan att skriva på.

ESS följer därmed efter forskningsanläggningen Cern i Geneve som nyligen öppnade möjligheten för utomeuropeiska länder att bli medlemmar på en lite lägre nivå, så kallade associated members. Första sökanden där är Brasilien.

Det som lockar de asiatiska jättarna till ESS är främst kompetensen i hur man bygger och driver en anläggning av den kalibern, menar föreståndaren Colin Carlile.

— I vissa fall funderar de på att själva bygga något liknande. Indiens befintliga neutronforskningsanläggningar är inte av samma typ som ESS, men planer finns på att bygga en sådan med effekten en megawatt, säger han.

I utbyte skulle nya medlemsländer ge mer resurser till anläggningen i Lund, som i 2008 års priser beräknas kosta 1,5 miljarder euro att bygga och 103 miljoner euro om året att driva.

— Det är inte säkert det blir något. Men som det verkar just nu kommer ESS ha åtminstone ett asiatiskt land som partner när anläggningen drar igång, säger Colin Carlile till Rapidus.

Parallellt forsätter bearbetningen av Europas forskningsnationer. Samtal pågår i dag med Belgien, Portugal, Finland, Slovakien och Slovenien.

Neutronforskningsanläggningen ESS beräknas öppna 2020.

Erik Olausson

I april blev Storbritannien det 17:e partnerlandet i det som hittills varit en helt europeisk angelägenhet. Nu diskuterar ESS med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.