fredag 22 november 2024

inloggad som

Peter Sunde kliver ur Flattr

Grundaren Peter Sunde har lämnat såväl ägande som styrelseuppdrag för det omskrivna webbolaget Flattr, som utvecklar en mikrobetalningstjänst på nätet. Sunde fortsätter att arbeta för Flattr på konsultbasis, men enligt medgrundaren Linus Olsson är hans framtid i bolaget oklar.

Malmöbaserade Flattr grundades 2008 av Peter Sunde, även känd som en av fildelningstjänsten The Pirate Bays grundare. Strax därefter blev Linus Olsson aktiv i företaget. Flattrs tjänst möjliggör betalningar och donationer från nätkonsumenter direkt till upphovsmännen för webbinnehåll.

Tidigare i år gick den brittiska riskkapitalgruppen The White Bear Yard in som medfinansiär i Flattr. Eileen Burbidge från The White Bear Yard tar nu plats i styrelsen. Ny där är även Jan-Erik Fiske, medgrundare i Bredbandsbolaget och senare styrelseordförande i Labs2.

Linus Olsson förklarar Peter Sundes utträde ur styrelsen med att den nya sammansättningen bättre ska återspegla hur bolaget sköts idag.

— Det är ett tveeggat svärd. Peter Sunde innebär givetvis mycket publicitet men också negativ sådan, säger han till Rapidus.

Tillsammans med tre andra inblandade i The Pirate Bay dömdes Peter Sunde förra våren till 30 miljoner kronor i skadestånd. Domen har överklagats och rättegången pågår just nu i Svea Hovrätt.

Tidigare ägde Peter Sundes bolag Kolmisoppi Holding majoriteten av aktierna i Flattr, men sedan i våras är brittiskregistrerade Karbon Ventures huvudägare. Ägarförhållandena där är oklara och ingen part vill uttala sig närmare om det.

Linus Olsson uppger att Peter Sunde i dag inte har någon operativ roll i företaget. Själv säger Peter Sunde dock att han förutom konsulttjänsten är drivande i det filosofiska arbetet bakom bolaget och även sitter med i en rådgivande panel tillsamman med bland andra Jonas Birgersson.

— Jag spenderar nog fulltid på Flattr och hoppas göra det även framöver, säger Peter Sunde.

Enligt Linus Olsson har Flattr i dag har omkring 50.000 användare, varav en tredjedel är betalande, med en snittinbetalning på 30 kronor i månaden. Av dessa tar Flattr tio procent i avgift, vilket motsvarar en årsinkomst på runt en halv miljon kronor för sexmannabolaget. Affärsplanen bygger på att göra Flattr till en standard för mindre betalningar på nätet vilket skulle genera miljontals användare.

Joel Lyth

Grundaren Peter Sunde har lämnat såväl ägande som styrelseuppdrag för det omskrivna webbolaget Flattr, som utvecklar en mikrobetalningstjänst på nätet. Sunde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.