fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Peter Sunde kliver ur Flattr

Grundaren Peter Sunde har lämnat såväl ägande som styrelseuppdrag för det omskrivna webbolaget Flattr, som utvecklar en mikrobetalningstjänst på nätet. Sunde fortsätter att arbeta för Flattr på konsultbasis, men enligt medgrundaren Linus Olsson är hans framtid i bolaget oklar.

Malmöbaserade Flattr grundades 2008 av Peter Sunde, även känd som en av fildelningstjänsten The Pirate Bays grundare. Strax därefter blev Linus Olsson aktiv i företaget. Flattrs tjänst möjliggör betalningar och donationer från nätkonsumenter direkt till upphovsmännen för webbinnehåll.

Tidigare i år gick den brittiska riskkapitalgruppen The White Bear Yard in som medfinansiär i Flattr. Eileen Burbidge från The White Bear Yard tar nu plats i styrelsen. Ny där är även Jan-Erik Fiske, medgrundare i Bredbandsbolaget och senare styrelseordförande i Labs2.

Linus Olsson förklarar Peter Sundes utträde ur styrelsen med att den nya sammansättningen bättre ska återspegla hur bolaget sköts idag.

— Det är ett tveeggat svärd. Peter Sunde innebär givetvis mycket publicitet men också negativ sådan, säger han till Rapidus.

Tillsammans med tre andra inblandade i The Pirate Bay dömdes Peter Sunde förra våren till 30 miljoner kronor i skadestånd. Domen har överklagats och rättegången pågår just nu i Svea Hovrätt.

Tidigare ägde Peter Sundes bolag Kolmisoppi Holding majoriteten av aktierna i Flattr, men sedan i våras är brittiskregistrerade Karbon Ventures huvudägare. Ägarförhållandena där är oklara och ingen part vill uttala sig närmare om det.

Linus Olsson uppger att Peter Sunde i dag inte har någon operativ roll i företaget. Själv säger Peter Sunde dock att han förutom konsulttjänsten är drivande i det filosofiska arbetet bakom bolaget och även sitter med i en rådgivande panel tillsamman med bland andra Jonas Birgersson.

— Jag spenderar nog fulltid på Flattr och hoppas göra det även framöver, säger Peter Sunde.

Enligt Linus Olsson har Flattr i dag har omkring 50.000 användare, varav en tredjedel är betalande, med en snittinbetalning på 30 kronor i månaden. Av dessa tar Flattr tio procent i avgift, vilket motsvarar en årsinkomst på runt en halv miljon kronor för sexmannabolaget. Affärsplanen bygger på att göra Flattr till en standard för mindre betalningar på nätet vilket skulle genera miljontals användare.

Joel Lyth

Grundaren Peter Sunde har lämnat såväl ägande som styrelseuppdrag för det omskrivna webbolaget Flattr, som utvecklar en mikrobetalningstjänst på nätet. Sunde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.