torsdag 25 april 2024

inloggad som

Peter Sunde kliver ur Flattr

Grundaren Peter Sunde har lämnat såväl ägande som styrelseuppdrag för det omskrivna webbolaget Flattr, som utvecklar en mikrobetalningstjänst på nätet. Sunde fortsätter att arbeta för Flattr på konsultbasis, men enligt medgrundaren Linus Olsson är hans framtid i bolaget oklar.

Malmöbaserade Flattr grundades 2008 av Peter Sunde, även känd som en av fildelningstjänsten The Pirate Bays grundare. Strax därefter blev Linus Olsson aktiv i företaget. Flattrs tjänst möjliggör betalningar och donationer från nätkonsumenter direkt till upphovsmännen för webbinnehåll.

Tidigare i år gick den brittiska riskkapitalgruppen The White Bear Yard in som medfinansiär i Flattr. Eileen Burbidge från The White Bear Yard tar nu plats i styrelsen. Ny där är även Jan-Erik Fiske, medgrundare i Bredbandsbolaget och senare styrelseordförande i Labs2.

Linus Olsson förklarar Peter Sundes utträde ur styrelsen med att den nya sammansättningen bättre ska återspegla hur bolaget sköts idag.

— Det är ett tveeggat svärd. Peter Sunde innebär givetvis mycket publicitet men också negativ sådan, säger han till Rapidus.

Tillsammans med tre andra inblandade i The Pirate Bay dömdes Peter Sunde förra våren till 30 miljoner kronor i skadestånd. Domen har överklagats och rättegången pågår just nu i Svea Hovrätt.

Tidigare ägde Peter Sundes bolag Kolmisoppi Holding majoriteten av aktierna i Flattr, men sedan i våras är brittiskregistrerade Karbon Ventures huvudägare. Ägarförhållandena där är oklara och ingen part vill uttala sig närmare om det.

Linus Olsson uppger att Peter Sunde i dag inte har någon operativ roll i företaget. Själv säger Peter Sunde dock att han förutom konsulttjänsten är drivande i det filosofiska arbetet bakom bolaget och även sitter med i en rådgivande panel tillsamman med bland andra Jonas Birgersson.

— Jag spenderar nog fulltid på Flattr och hoppas göra det även framöver, säger Peter Sunde.

Enligt Linus Olsson har Flattr i dag har omkring 50.000 användare, varav en tredjedel är betalande, med en snittinbetalning på 30 kronor i månaden. Av dessa tar Flattr tio procent i avgift, vilket motsvarar en årsinkomst på runt en halv miljon kronor för sexmannabolaget. Affärsplanen bygger på att göra Flattr till en standard för mindre betalningar på nätet vilket skulle genera miljontals användare.

Joel Lyth

Grundaren Peter Sunde har lämnat såväl ägande som styrelseuppdrag för det omskrivna webbolaget Flattr, som utvecklar en mikrobetalningstjänst på nätet. Sunde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.