fredag 15 augusti 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Pannkakor nytt fält för blandteknik från Lund

Lundabolaget QB Food Techs patenterade blandningskärl används redan av Arla för att tillsätta proteinpulver till yoghurt i en kontinuerlig process. Nu har tekniken modifierats till att kunna blanda långt fler ingredienser samtidigt. Första kunden är pannkaksföretaget Björnerud Gård i Dalsland.

Utifrån ser QB Food Techs blandningskärl mest ut som en rostfri tärning, någon meter längs sidan, stående på ena hörnet. Inuti ser en omrörare till att det skapas turbulens i vätskan, som dras ned i hörnet. Processen garanterar att de torrvaror som tillsätts ovanifrån har sugits runt i kuben minst en gång och därmed hunnit blanda sig med vätskan innan blandningen tappas ut i andra änden. Blandningar som man tidigare var tvingad att göra satsvis kan man därmed blanda kontinuerligt.

Istället för att bland ett par hundra liter åt gången med mjölk och proteinpulver kan Arla exempelvis blanda uppåt 15.000 liter i timmen utan att behöva starta och stoppa maskinen.

Andra applikationsområden som QB Food Techs kub testats för är att lösa socker i vatten för till exempel läsk- och krämtillverkning. Även på läkemedelssidan finns kunder som Helsingborgsbaserade McNeal och Limhamnsbolaget Rechon Life Science, men då handlar det om att använda kärlet för satsvis blandning för att kunna garantera spårbarhet för läkemedlen.

När kuben nu utvecklats till att även kunna hantera ett flertal flytande och fasta råvaror samtidigt hoppas VD David Hellborg på smetproduktion som ett nytt affärsområde. Familjeföretaget Björnerud Gård i Dalsland blandar idag ett antal ton pannkakssmet om dagen med QB Food Techs kub.

— Vi har fler liknande projekt på gång inom andra sorters smet. Man kan tänka sig allt från såsredningar till sockerkaks- och kexsmet, säger David Hellborg.

Han räknar med att öka personalstyrkan något det närmaste året från i dag fem anställda. QB Food Tech omsatte senaste räkenskapsåret drygt sex miljoner kronor med ett nollresultat. Moderbolag är Land & Sjö Innovation, där Skånemejeriers tidigare VD Rolf Bjerndell är ordförande.

Erik Olausson

Lundabolaget QB Food Techs patenterade blandningskärl används redan av Arla för att tillsätta proteinpulver till yoghurt i en kontinuerlig process. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sommarens raketer – och magplask

    Medan du legat i hängmattan har det skånska näringslivet fortsatt att rulla på med både spektakulära aktierusningar och konkurser. Vi har samlat ihop allt du behöver veta.

  • Rika prioriterar långresor – inte kultur

    Långresor, mat, klockor, vin och bilar. Det är vad de rikaste är mest intresserade av. Vad hände med kulturen? Det frågar sig Jan Dahlqvist.

  • Vindkraftsjätten gör megaemission

    Den danska energijätten Örsted meddelar i dag att bolaget ska genomföra en nyemission i mångmiljardklassen. Beskedet får aktien att rasa på Köpenhamnsbörsen.


  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.