fredag 23 februari 2024

inloggad som

Pannkakor nytt fält för blandteknik från Lund

Lundabolaget QB Food Techs patenterade blandningskärl används redan av Arla för att tillsätta proteinpulver till yoghurt i en kontinuerlig process. Nu har tekniken modifierats till att kunna blanda långt fler ingredienser samtidigt. Första kunden är pannkaksföretaget Björnerud Gård i Dalsland.

Utifrån ser QB Food Techs blandningskärl mest ut som en rostfri tärning, någon meter längs sidan, stående på ena hörnet. Inuti ser en omrörare till att det skapas turbulens i vätskan, som dras ned i hörnet. Processen garanterar att de torrvaror som tillsätts ovanifrån har sugits runt i kuben minst en gång och därmed hunnit blanda sig med vätskan innan blandningen tappas ut i andra änden. Blandningar som man tidigare var tvingad att göra satsvis kan man därmed blanda kontinuerligt.

Istället för att bland ett par hundra liter åt gången med mjölk och proteinpulver kan Arla exempelvis blanda uppåt 15.000 liter i timmen utan att behöva starta och stoppa maskinen.

Andra applikationsområden som QB Food Techs kub testats för är att lösa socker i vatten för till exempel läsk- och krämtillverkning. Även på läkemedelssidan finns kunder som Helsingborgsbaserade McNeal och Limhamnsbolaget Rechon Life Science, men då handlar det om att använda kärlet för satsvis blandning för att kunna garantera spårbarhet för läkemedlen.

När kuben nu utvecklats till att även kunna hantera ett flertal flytande och fasta råvaror samtidigt hoppas VD David Hellborg på smetproduktion som ett nytt affärsområde. Familjeföretaget Björnerud Gård i Dalsland blandar idag ett antal ton pannkakssmet om dagen med QB Food Techs kub.

— Vi har fler liknande projekt på gång inom andra sorters smet. Man kan tänka sig allt från såsredningar till sockerkaks- och kexsmet, säger David Hellborg.

Han räknar med att öka personalstyrkan något det närmaste året från i dag fem anställda. QB Food Tech omsatte senaste räkenskapsåret drygt sex miljoner kronor med ett nollresultat. Moderbolag är Land & Sjö Innovation, där Skånemejeriers tidigare VD Rolf Bjerndell är ordförande.

Erik Olausson

Lundabolaget QB Food Techs patenterade blandningskärl används redan av Arla för att tillsätta proteinpulver till yoghurt i en kontinuerlig process. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.