Biobanker och tjänster för unga medicinforskare — det blir målet för de 75 miljonerna i regionens nya extrapott för strategisk forskning. På måndag fattar Regionstyrelsen beslut om fördelningen.
2010–2014 går 7,5 miljoner kronor årligen till Region Skånes biobank. Samtidigt föreslås en investering på 60 miljoner kronor under 2011 och en ökning av driftbidraget på 5 miljoner kronor per år framöver, pengar som ska tas ur regionens ordinarie budget.
— Det är den största enskilda satsning vi gjort på biobankerna. Den är en förutsättning för att bygga en infrastruktur som underlättar forskning på proverna. Det här är också del i regionens strategi för att knyta ihop näringslivet med den akademiska och kliniska forskningen — en annan del är det bolag vi bildat för kliniska prövningar, Skåne Medical Research Centre, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m).
Nu ska bland annat register förbättras och biobanksmaterialet göras mer lättillgängligt för forskarna. Biobankerna används på många områden, såväl inom diagnostik och behandling som grundforskning. I praktiken består Region Skånes biobank av många samlingar och omfattar alla patientprover som den skånska sjukvården sparar i mer än två månader. Det handlar om över 13 miljoner prover, huvudsakligen blod och vävnad, sparade med patienternas samtycke. Biobanken samordnas sedan 2004 av Regionalt BiobanksCentrum som nu placeras under den förvaltning som kallas Labmedicin Skåne.
Det var i juni som Regionstyrelsen klubbade igenom att reavinster från sålda Öresundståg och fastigheter på Ängelholms sjukhusområde på totalt 75 miljoner kronor skulle investeras i strategisk forskning. Den andra halvan av pengarna ska gå till sex unga medicinare per år som får 1,25 miljoner vardera, för tjänster där de arbetar halvtid som praktiserande läkare och halvtid som forskare. Tjänsterna ska utlysas inom neurovetenskap, diabetes, cancer, stamceller, hjärtkirurgi och hälso- och vårdvetenskap.
Lisa Kirsebom