söndag 24 november 2024

inloggad som

Biobanker får hälften av regionens strategipengar

Biobanker och tjänster för unga medicinforskare — det blir målet för de 75 miljonerna i regionens nya extrapott för strategisk forskning. På måndag fattar Regionstyrelsen beslut om fördelningen.

2010–2014 går 7,5 miljoner kronor årligen till Region Skånes biobank. Samtidigt föreslås en investering på 60 miljoner kronor under 2011 och en ökning av driftbidraget på 5 miljoner kronor per år framöver, pengar som ska tas ur regionens ordinarie budget.

— Det är den största enskilda satsning vi gjort på biobankerna. Den är en förutsättning för att bygga en infrastruktur som underlättar forskning på proverna. Det här är också del i regionens strategi för att knyta ihop näringslivet med den akademiska och kliniska forskningen — en annan del är det bolag vi bildat för kliniska prövningar, Skåne Medical Research Centre, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m).

Nu ska bland annat register förbättras och biobanksmaterialet göras mer lättillgängligt för forskarna. Biobankerna används på många områden, såväl inom diagnostik och behandling som grundforskning. I praktiken består Region Skånes biobank av många samlingar och omfattar alla patientprover som den skånska sjukvården sparar i mer än två månader. Det handlar om över 13 miljoner prover, huvudsakligen blod och vävnad, sparade med patienternas samtycke. Biobanken samordnas sedan 2004 av Regionalt BiobanksCentrum som nu placeras under den förvaltning som kallas Labmedicin Skåne.

Det var i juni som Regionstyrelsen klubbade igenom att reavinster från sålda Öresundståg och fastigheter på Ängelholms sjukhusområde på totalt 75 miljoner kronor skulle investeras i strategisk forskning. Den andra halvan av pengarna ska gå till sex unga medicinare per år som får 1,25 miljoner vardera, för tjänster där de arbetar halvtid som praktiserande läkare och halvtid som forskare. Tjänsterna ska utlysas inom neurovetenskap, diabetes, cancer, stamceller, hjärtkirurgi och hälso- och vårdvetenskap.

Lisa Kirsebom

Biobanker och tjänster för unga medicinforskare — det blir målet för de 75 miljonerna i regionens nya extrapott för strategisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Aligned Bio skalar upp efter ny runda

    Lundabolaget Aligned Bio har säkrat verksamheten under 2025 med en ny finansieringsrunda. Nu ska bolagets teknik ut på marknaden.

  • Hon blir Medeons nya vd

    Tidigare i år sade Ulf G Andersson upp sig efter tio år som vd för Medeon. Nu är det klart med hans ersättare som närmast kommer från startup-världen i Lund.

  • Vd-byte på Invent Medic

    Kvinnohälsobolaget Invent Medics vd Anna Lindström slutar på sin post just när bolaget är på väg att bli lönsamt. Varför hon slutar och vem som efterträder henne får du veta här.