onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Biobanker får hälften av regionens strategipengar

Biobanker och tjänster för unga medicinforskare — det blir målet för de 75 miljonerna i regionens nya extrapott för strategisk forskning. På måndag fattar Regionstyrelsen beslut om fördelningen.

2010–2014 går 7,5 miljoner kronor årligen till Region Skånes biobank. Samtidigt föreslås en investering på 60 miljoner kronor under 2011 och en ökning av driftbidraget på 5 miljoner kronor per år framöver, pengar som ska tas ur regionens ordinarie budget.

— Det är den största enskilda satsning vi gjort på biobankerna. Den är en förutsättning för att bygga en infrastruktur som underlättar forskning på proverna. Det här är också del i regionens strategi för att knyta ihop näringslivet med den akademiska och kliniska forskningen — en annan del är det bolag vi bildat för kliniska prövningar, Skåne Medical Research Centre, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m).

Nu ska bland annat register förbättras och biobanksmaterialet göras mer lättillgängligt för forskarna. Biobankerna används på många områden, såväl inom diagnostik och behandling som grundforskning. I praktiken består Region Skånes biobank av många samlingar och omfattar alla patientprover som den skånska sjukvården sparar i mer än två månader. Det handlar om över 13 miljoner prover, huvudsakligen blod och vävnad, sparade med patienternas samtycke. Biobanken samordnas sedan 2004 av Regionalt BiobanksCentrum som nu placeras under den förvaltning som kallas Labmedicin Skåne.

Det var i juni som Regionstyrelsen klubbade igenom att reavinster från sålda Öresundståg och fastigheter på Ängelholms sjukhusområde på totalt 75 miljoner kronor skulle investeras i strategisk forskning. Den andra halvan av pengarna ska gå till sex unga medicinare per år som får 1,25 miljoner vardera, för tjänster där de arbetar halvtid som praktiserande läkare och halvtid som forskare. Tjänsterna ska utlysas inom neurovetenskap, diabetes, cancer, stamceller, hjärtkirurgi och hälso- och vårdvetenskap.

Lisa Kirsebom

Biobanker och tjänster för unga medicinforskare — det blir målet för de 75 miljonerna i regionens nya extrapott för strategisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.