torsdag 21 november 2024

inloggad som

Reviderat Öresundsavtal ska ge kinesisk draghjälp till ESS-satsningen

Idag undertecknas ytterligare ett samarbetsavtal mellan Øresund Science Region och Hong Kong Science & Technology Parks. Avtalet omfattar ett årligt toppmöte mellan de båda regionerna och ska i förlängningen underlätta för företag inom bland annat material- och bioteknik att etablera sig på den kinesiska marknaden.

Samtidigt hoppas företrädarna dra nytta av asiatiska erfarenheter för att få ut mer av ESS-anläggningen.

Det första avtalet mellan parterna undertecknades 2005 och har därefter kompletterats och justerats, senast 2009. Hittills har relativt få företag utnyttjat möjligheten att få en plats på teknikparken i Hongkong. Björn Segerblom, svensk representant för Hongkongs teknikpark, och Lars Montelius, nanoteknikprofessor vid Lunds universitet och direktör för Øresund Science Region, menar dock att det skapats värdefull infrastruktur och samarbeten.

— Det tar mellan sex och nio år för en klustersatsning att få ordentligt genomslag. Men när det väl börjar rulla kan det gå riktigt snabbt, säger Lars Montelius.

Hur viktigt är Hongkong för Öresundsregionen?

— Hongkong är en av de viktigaste regionerna, speciellt inom materialvetenskap. Då ESS etableras här blir Öresundsregionen stark på materialvetenskap, men vi saknar helt innovationssystem när det gäller att färdigställa produkter. Genom att vända oss till Hongkong kan vi få hjälp med det och dessutom finns en stor inhemsk marknad i Kina, säger Lars Montelius.

Anders Frick

Idag undertecknas ytterligare ett samarbetsavtal mellan Øresund Science Region och Hong Kong Science & Technology Parks. Avtalet omfattar ett årligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.