söndag 5 maj 2024

inloggad som

Reviderat Öresundsavtal ska ge kinesisk draghjälp till ESS-satsningen

Idag undertecknas ytterligare ett samarbetsavtal mellan Øresund Science Region och Hong Kong Science & Technology Parks. Avtalet omfattar ett årligt toppmöte mellan de båda regionerna och ska i förlängningen underlätta för företag inom bland annat material- och bioteknik att etablera sig på den kinesiska marknaden.

Samtidigt hoppas företrädarna dra nytta av asiatiska erfarenheter för att få ut mer av ESS-anläggningen.

Det första avtalet mellan parterna undertecknades 2005 och har därefter kompletterats och justerats, senast 2009. Hittills har relativt få företag utnyttjat möjligheten att få en plats på teknikparken i Hongkong. Björn Segerblom, svensk representant för Hongkongs teknikpark, och Lars Montelius, nanoteknikprofessor vid Lunds universitet och direktör för Øresund Science Region, menar dock att det skapats värdefull infrastruktur och samarbeten.

— Det tar mellan sex och nio år för en klustersatsning att få ordentligt genomslag. Men när det väl börjar rulla kan det gå riktigt snabbt, säger Lars Montelius.

Hur viktigt är Hongkong för Öresundsregionen?

— Hongkong är en av de viktigaste regionerna, speciellt inom materialvetenskap. Då ESS etableras här blir Öresundsregionen stark på materialvetenskap, men vi saknar helt innovationssystem när det gäller att färdigställa produkter. Genom att vända oss till Hongkong kan vi få hjälp med det och dessutom finns en stor inhemsk marknad i Kina, säger Lars Montelius.

Anders Frick

Idag undertecknas ytterligare ett samarbetsavtal mellan Øresund Science Region och Hong Kong Science & Technology Parks. Avtalet omfattar ett årligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.