Kort sagt: Att AstraZeneca lägger ner forskningen i Lund är ett av de svåraste beskeden för skånskt näringsliv på många år. Men i grunden har Öresundsregionen en fortsatt stark växtkraft, även om varumärket och identiteten fått en hård smäll.
Av Kristian Svensson, chefredaktör
Helt plötsligt känns våren lite längre bort. 900 personer blir utan jobb när AstraZeneca lämnar Lund. Detaljerna är inte klara, men tills utgången av 2011 ska anläggningen på Scheelevägen vara urstädad, nedsläckt och låst.
Fortfarande är frågorna fler än svaren. Hur många forskare kan flytta med till Mölndal, dit projekten i Lund flyttas? Hur snabbt kommer arbetsmarknaden i Öresundsregionen kunna suga upp de hundratals forskare som måste jaga nya jobb? Och vad ska hända med lokalerna i Lund?
En sak är i alla fall glasklar: Lund och Öresundsregionen var inte tillräckligt attraktiva för AstraZeneca. Trots företagsklustret Medicon Valley och skånsk spetskompetens gjordes bedömningen att det skulle kosta mer än det smakade att stanna i Lund, när läkemedelsjätten stod inför neddragningar.
Inte heller planerna på ESS visade sig ha någon större betydelse. Sedan förra våren har hela Öresundsregionen glatts åt beskedet om den nya superanläggningen utanför Lund, som skulle locka hit storföretag för etablering. Innan den resan ens hunnit börja sviktar logiken.
Det skulle vara lätt att se detta som ett gravt underbetyg. Regionen verkar inte vara värd mer än ett pennstreck vid direktörsborden i London. Men kanske säger AstraZenecas reträtt mer om de globala storföretagens nyckfullhet än om kraften i Öresundsregionen.
Samtidigt tvingas vi konstatera att den sinnebild om ett integrerat svenskt-danskt samhälle som många i Skåne och på Själland odlar fortfarande är något av ett drömtänkande. Det finns ingen annan förklaring till det faktum att de flesta danska medier inte med en enda rad uppmärksammat AstraZenecas nedläggning i Lund och uttåg ur Medicon Valley.
Givetvis stod skånska lokalmedier för massiv rapportering. Också Rapport toppade sin sändning på tisdagskvällen med AstraZeneca, och Dagens Industri hade Lund på förstasidan i går.
En helt riktig nyhetsvärdering, men desto mer anmärkningsvärt att redaktioner som bara ligger ett par mil ifrån händelsens centrum helt bortser från beskedet att en av världens största aktörer inom en sektor som utmålas som regionens framtidsbransch försvinner från närområdet.
Berlingske Tidende återgav på nätet under gårdagen Dagens Industris artikel om AstraZeneca, men exempelvis har Danmarks största affärstidning Børsen inte gett händelsen den minsta notis. Det tyder inte bara på ett lågt intresse för svenska förhållanden, utan också för Öresundsregionen som fenomen.
Stig Jørgensen, VD för Medicon Valley Alliance, konstaterar i media i dag att nedläggningen är en väckarklocka och att det nu gäller det att jobba stenhårt för att stärka våra förutsättningar.
Helt riktigt, men det gäller att våga tänka småskaligt. Exempelvis måste vi se till att ESS inte bara blir en magnet för storföretag, utan också driver utvecklingen för små och medelstora bolag.
Vi ska inte räkna med att AstraZenecas lokaler i Lund fylls av en ny läkemedelsjätte. Det finns vissa paralleller till dramatiken kring Ferrings gamla fabrik i Malmö, som i sista stund räddades undan nedläggning genom att kinesiska Dongbao köpte upp verksamheten.
Men här finns också avgörande skillnader. En är att Ferring sålde en unik produktionsmiljö, medan enheten i Lund handlar om forskning och utveckling. AstraZeneca tänker satsa vidare på terapiområdet från Lund, andningsvägar/inflammation, så det mesta av specialutrustningen — och givetvis de vassaste hjärnorna — kommer sannolikt tas med till Mölndal. Frågan är då vilken typ av verksamhet som kan tänkas vilja ta över lokalerna på Scheelevägen, och om någon personal kan finnas med i en sådan lösning.
Kanske ska vi inte lägga något krut på sådana spekulationer. Lita istället på att det kommer att bli en kraftsamling runt kompetensen och de unika förutsättningar som faktiskt finns i regionen för att fylla tomrummet efter AstraZeneca.
Det kommer att bli tufft, men om några år får vi säkerligen se en flora av nya, expansiva innovationsföretag som slagit rötterna djupt ner i den lokala myllan.