tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk godsfamilj investerar i cancerdiagnoser

Kemikonsultföretaget Colloidal Resource i Lund har fått sin första externa finansiering. Pengarna kommer från ett nystartat investeringsbolag med namnet Bio Art, del av företagsgruppen kring Börringekloster i Svedala.

Bio Art går in med 7,5 miljoner kronor och blir ägare till 25 procent av Colloidal Resource. Pengarna ska användas till vidareutveckling av cancerdiagnosmetoden OncoPulse, i Colloidal Resources helägda dotterbolag CR Development.

— Vi har gjort en del andra investeringar och tittar på fler projekt i regionen, men det här är det första vi kan berätta om. Vårt fokus är medicinteknik men vi är inte främmande för andra områden, säger Sten Ericsson, vice VD i Börringe Kloster AB och medlem i Bio Arts styrelse.

Koncernen kring godset Börringekloster är familjeägd och omfattar en handfull olika bolag inom framför allt skogsbruk, markförvaltning och golf. Gruppen äger bland annat golfbanan Sturup Park Golf.

Diagnosmetoden OncoPulse består i en ny pulssekvens som styr magnetfältet hos magnetresonanskameror och får friska och sjuka celler att se olika ut på kamerabilden. Med metoden ska läkaren slippa ta vävnadsprover, vilket minskar såväl lidande som diagnostid och kostnader. OncoPulse har hittills implementerats i en kamera från Philips. Nu ska CR Development införa tekniken i andra kameror och inleda patientstudier. Enligt Anna Stenstam, en av Colloidal Resources grundare, är planen att metoden ska vara klar för försäljning om två år.

Colloidal Resource har genom sina konsulttjänster gått med vinst sedan starten för fem år sedan. Utvecklingsarbetet har delvis finansierats med prispengar från tävlingar, och bidrag från bland andra Vinnova. Utöver Bio Art är bolagets ägare grundarna Karin Bryskhe, Anna Stenstam och Daniel Topgaard, vars forskning ligger till grund för OncoPulse. VD är Karin Bryskhe. Ordförande är Börringe Kloster AB:s styrelseordförande Bo Åhnebrink.

Lisa Kirsebom

Kemikonsultföretaget Colloidal Resource i Lund har fått sin första externa finansiering. Pengarna kommer från ett nystartat investeringsbolag med namnet Bio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.