fredag 22 november 2024

inloggad som

Skånsk godsfamilj investerar i cancerdiagnoser

Kemikonsultföretaget Colloidal Resource i Lund har fått sin första externa finansiering. Pengarna kommer från ett nystartat investeringsbolag med namnet Bio Art, del av företagsgruppen kring Börringekloster i Svedala.

Bio Art går in med 7,5 miljoner kronor och blir ägare till 25 procent av Colloidal Resource. Pengarna ska användas till vidareutveckling av cancerdiagnosmetoden OncoPulse, i Colloidal Resources helägda dotterbolag CR Development.

— Vi har gjort en del andra investeringar och tittar på fler projekt i regionen, men det här är det första vi kan berätta om. Vårt fokus är medicinteknik men vi är inte främmande för andra områden, säger Sten Ericsson, vice VD i Börringe Kloster AB och medlem i Bio Arts styrelse.

Koncernen kring godset Börringekloster är familjeägd och omfattar en handfull olika bolag inom framför allt skogsbruk, markförvaltning och golf. Gruppen äger bland annat golfbanan Sturup Park Golf.

Diagnosmetoden OncoPulse består i en ny pulssekvens som styr magnetfältet hos magnetresonanskameror och får friska och sjuka celler att se olika ut på kamerabilden. Med metoden ska läkaren slippa ta vävnadsprover, vilket minskar såväl lidande som diagnostid och kostnader. OncoPulse har hittills implementerats i en kamera från Philips. Nu ska CR Development införa tekniken i andra kameror och inleda patientstudier. Enligt Anna Stenstam, en av Colloidal Resources grundare, är planen att metoden ska vara klar för försäljning om två år.

Colloidal Resource har genom sina konsulttjänster gått med vinst sedan starten för fem år sedan. Utvecklingsarbetet har delvis finansierats med prispengar från tävlingar, och bidrag från bland andra Vinnova. Utöver Bio Art är bolagets ägare grundarna Karin Bryskhe, Anna Stenstam och Daniel Topgaard, vars forskning ligger till grund för OncoPulse. VD är Karin Bryskhe. Ordförande är Börringe Kloster AB:s styrelseordförande Bo Åhnebrink.

Lisa Kirsebom

Kemikonsultföretaget Colloidal Resource i Lund har fått sin första externa finansiering. Pengarna kommer från ett nystartat investeringsbolag med namnet Bio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.