torsdag 25 april 2024

inloggad som

Skånsk godsfamilj investerar i cancerdiagnoser

Kemikonsultföretaget Colloidal Resource i Lund har fått sin första externa finansiering. Pengarna kommer från ett nystartat investeringsbolag med namnet Bio Art, del av företagsgruppen kring Börringekloster i Svedala.

Bio Art går in med 7,5 miljoner kronor och blir ägare till 25 procent av Colloidal Resource. Pengarna ska användas till vidareutveckling av cancerdiagnosmetoden OncoPulse, i Colloidal Resources helägda dotterbolag CR Development.

— Vi har gjort en del andra investeringar och tittar på fler projekt i regionen, men det här är det första vi kan berätta om. Vårt fokus är medicinteknik men vi är inte främmande för andra områden, säger Sten Ericsson, vice VD i Börringe Kloster AB och medlem i Bio Arts styrelse.

Koncernen kring godset Börringekloster är familjeägd och omfattar en handfull olika bolag inom framför allt skogsbruk, markförvaltning och golf. Gruppen äger bland annat golfbanan Sturup Park Golf.

Diagnosmetoden OncoPulse består i en ny pulssekvens som styr magnetfältet hos magnetresonanskameror och får friska och sjuka celler att se olika ut på kamerabilden. Med metoden ska läkaren slippa ta vävnadsprover, vilket minskar såväl lidande som diagnostid och kostnader. OncoPulse har hittills implementerats i en kamera från Philips. Nu ska CR Development införa tekniken i andra kameror och inleda patientstudier. Enligt Anna Stenstam, en av Colloidal Resources grundare, är planen att metoden ska vara klar för försäljning om två år.

Colloidal Resource har genom sina konsulttjänster gått med vinst sedan starten för fem år sedan. Utvecklingsarbetet har delvis finansierats med prispengar från tävlingar, och bidrag från bland andra Vinnova. Utöver Bio Art är bolagets ägare grundarna Karin Bryskhe, Anna Stenstam och Daniel Topgaard, vars forskning ligger till grund för OncoPulse. VD är Karin Bryskhe. Ordförande är Börringe Kloster AB:s styrelseordförande Bo Åhnebrink.

Lisa Kirsebom

Kemikonsultföretaget Colloidal Resource i Lund har fått sin första externa finansiering. Pengarna kommer från ett nystartat investeringsbolag med namnet Bio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.