måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Glöm varslen — de verkliga problemen väntar runt hörnet

|  , , ,

Kort sagt: Tisdagens besked att 450 anställda ska bort från Sony Ericsson i Lund var det senaste slaget i magen för en redan sargad IT- och telekomindustri. Det är lätt att glömma att det bara var ett drygt år sedan Öresundsregionens bolag slogs med näbbar och klor om varje ingenjör med tillstymmelse till datorvana.
Men egentligen har ingenting förändrats. Fortfarande söker alldeles för få till de tekniska utbildningarna medan pensionsavgångarna tornar upp sig. I det perspektivet framstår krisrubrikerna om varsel mer som pausunderhållning i väntan på nästa högkonjunktur och den kompetensbrist som följer.

Av Erik Olausson

”Nu betalar IT-bolagen hittelön för dina vänner” skrev Rapidus i mars 2007 om Malmöföretaget Apsis och danska sajten Dusorjob.dk, som båda erbjöd tusentals kronor för tips om nya kandidater att rekrytera.

Snart tre år senare känns idén mycket avlägsen. Efter en smygande start har lågkonjunkturen gett rejält avtryck i varselstatistiken, även för de tidigare så omhuldade ingenjörerna. I Skåne är det främst anställda på de olika Ericssonbolagen och deras underleverantörer som drabbats av uppsägningar, med svarta rubriker som följd.

Att bli av med jobbet kan givetvis vara traumatiskt för individen. Men i stort har just rubrikerna blivit den största konsekvensen av uppsägningarna då övriga bolag i regionen i många fall varit snabba på att suga upp erfaren kompetens som plötsligt blivit ledig. Arbetslösheten för ingenjörer i Skåne har visserligen fördubblats det senaste året, men från en extremt låg nivå. I november var blygsamma 1,4% av länets fackanslutna ingenjörer tvingade att leva på a-kassa. Fördubblingen mot året innan motsvarar totalt 90 nytillkomna arbetslösa.

I Danmark har situationen för ingenjörer varit något mer dramatisk. Även där var arbetslösheten så sent som förra hösten mycket låg, runt 1,8 procent. Sedan dess har den seglat upp till nästan fyra procent i Köpenhamnsområdet. Men det är inte massuppsägningar som ligger bakom ökningen, utan det faktum att danska företag i stor utsträckning slutat nyanställa. Främst är det därför de unga och nyexaminerade som haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. I dag lyckas var tredje ny ingenjör inte hitta något jobb, enligt fackförbundet IDA:s statistik.

Men det är nu det. Åren 2004 till 2006, när dagens nyutexaminerade ingenjörer började på högskolan, var kullarna ovanligt stora i Danmark, runt 1.500-1.600 nya studenter registrerades per år. I fjol var den siffran nere på 1.300 nya studenter. Prognoser från IDA och Videnskabsministeriet pekar på ingenjörsbrist igen om 4-5 år och att det totalt kommer fattas 14.000 ingenjörer i den danska industrin år 2020 om utvecklingen fortsätter i samma spår.

I Sverige har söktrycket visserligen ökat de senaste två åren, men inte till samma nivåer som i början av 2000-talet. I höstas sökte knappt 2.000 personer till civil- och högskoleingenjörsprogrammen vid Lunds universitet och Malmö högskola. Det kan jämföras med 2.170 förstahandssökanden höstterminen 2002, eller 2.580 hösten 1999.

Det är med andra ord upplagt för en hård kamp om kompetensen när högkonjunkturen väl tar fart. Skånska företag lär känna flåset i nacken när danska konkurrenter lockar med valutadopade löner som kan vara dubbelt så höga. Det kommer krävas mycket arbete och kreativa lösningar för att inte de skarpaste bland unga och hungriga ingenjörer ska ta tåget över Sundet istället för att stanna på hemmaplan. Inte minst när Citytunneln öppnar nästa år och hyvlar av tio minuter på restiden mellan Malmö central och Hovedbanegården.

Det finns också vissa indikationer på att bolagen lärt sig läxan från förra IT-kraschen; att det kan kosta mycket gråt och tandagnisslan att göra sig av med kompetens bara för att behöva rekrytera igen ett par år senare. I förebyggande syfte har många i det längsta försökt behålla sin personal och istället accepterat en lägre vinstmarginal.

Samtidigt har vi bolag som Malmöbaserade TAT och Jayway, som fortsatt anställa trots lågkonjunkturen, om än i något mindre omfattning. På Lundabolaget Axis får man fortfarande en ”finders-fee” för att tipsa om någon som senare blir anställd. Kanske inte så dum idé trots allt, för på lite längre sikt är kompetenskrisen — och inte finanskrisen — det stora orosmolnet.

Kort sagt: Tisdagens besked att 450 anställda ska bort från Sony Ericsson i Lund var det senaste slaget i magen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]