söndag 24 november 2024

inloggad som

Konsultmarknaden vid Öresund stöps om

Marknaden för IT-konsulter i Öresundsregionen har ändrats radikalt senaste året. Medan dansk offshoring” och ett Androidcentrum i Lund lyfter konsultbolagen står telekomjättarna för en betydande kräftgång. Det står klart efter Rapidus rundringning till fyra av börsens större aktörer.

HiQ har haft det speciellt svårt i Danmark.

— Öresund har under många år varit en mycket stark region, men omstruktureringen bland mobiltillverkarna slår mot oss underleverantörer. Senaste året har marknaden varit tuffare än vi vant oss vid, säger Annika Billberg, informationschef på HiQ.

Den skånska marknaden beskrivs som snävare än den i exempelvis Stockholm. Telekombranschen dominerar och jämfört med i Stockholm är det svårare att balansera affärerna i en nedgång.

— Ofta befinner sig olika marknadssegment i olika konjunkturfaser. Där finns en teoretisk fördel för regioner med mer mångfald som Stockholm, säger Cybercoms koncernchef Patrik Boman.

Han har märkt att skånska storkunder som Ericsson och Sony Ericsson svängt om till att vilja köpa alltmer så kallade offshore-tjänster, det vill säga från konsultbolagens utvecklingsavdelningar i låglöneländer.

Samtidigt har Cybercom kunnat ägna sig åt lite offshoring själva då beläggningen för de skånska konsulterna har hållits upp genom fler leveranser i Danmark. Den låga svenska kronkursen driver utvecklingen. Nu har Cybercoms danska och svenska dotterbolag investerat i gemensamma säljresurser för att kunna bredda verksamheten i Danmark.

Eneas konsultchef Gregory Singh och Markus Närenbäck, affärsutvecklingschef på Logica, tycker inte att marknaden vid Öresund tappat jämfört med Stockholm. Enea drog ner sin bemanning i Lund i början av 2009 men sysselsätter fortfarande 75 konsulter och ett 30-tal underkonsulter i regionen. Under hösten drog bolaget igång ett kompetenscenter i Lund för Android, Googles operativsystem för mobiltelefoner.

— Det har varit något av ett lyckokast. Kompetensen efterfrågas bland annat av Ericsson men även hos andra tillverkare finns ett sug, säger Gregory Singh.

Kristian Svensson

Marknaden för IT-konsulter i Öresundsregionen har ändrats radikalt senaste året. Medan dansk offshoring” och ett Androidcentrum i Lund lyfter konsultbolagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.