torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Konsultmarknaden vid Öresund stöps om

Marknaden för IT-konsulter i Öresundsregionen har ändrats radikalt senaste året. Medan dansk offshoring” och ett Androidcentrum i Lund lyfter konsultbolagen står telekomjättarna för en betydande kräftgång. Det står klart efter Rapidus rundringning till fyra av börsens större aktörer.

HiQ har haft det speciellt svårt i Danmark.

— Öresund har under många år varit en mycket stark region, men omstruktureringen bland mobiltillverkarna slår mot oss underleverantörer. Senaste året har marknaden varit tuffare än vi vant oss vid, säger Annika Billberg, informationschef på HiQ.

Den skånska marknaden beskrivs som snävare än den i exempelvis Stockholm. Telekombranschen dominerar och jämfört med i Stockholm är det svårare att balansera affärerna i en nedgång.

— Ofta befinner sig olika marknadssegment i olika konjunkturfaser. Där finns en teoretisk fördel för regioner med mer mångfald som Stockholm, säger Cybercoms koncernchef Patrik Boman.

Han har märkt att skånska storkunder som Ericsson och Sony Ericsson svängt om till att vilja köpa alltmer så kallade offshore-tjänster, det vill säga från konsultbolagens utvecklingsavdelningar i låglöneländer.

Samtidigt har Cybercom kunnat ägna sig åt lite offshoring själva då beläggningen för de skånska konsulterna har hållits upp genom fler leveranser i Danmark. Den låga svenska kronkursen driver utvecklingen. Nu har Cybercoms danska och svenska dotterbolag investerat i gemensamma säljresurser för att kunna bredda verksamheten i Danmark.

Eneas konsultchef Gregory Singh och Markus Närenbäck, affärsutvecklingschef på Logica, tycker inte att marknaden vid Öresund tappat jämfört med Stockholm. Enea drog ner sin bemanning i Lund i början av 2009 men sysselsätter fortfarande 75 konsulter och ett 30-tal underkonsulter i regionen. Under hösten drog bolaget igång ett kompetenscenter i Lund för Android, Googles operativsystem för mobiltelefoner.

— Det har varit något av ett lyckokast. Kompetensen efterfrågas bland annat av Ericsson men även hos andra tillverkare finns ett sug, säger Gregory Singh.

Kristian Svensson

Marknaden för IT-konsulter i Öresundsregionen har ändrats radikalt senaste året. Medan dansk offshoring” och ett Androidcentrum i Lund lyfter konsultbolagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]