onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svenskar missar chanser i danskt innovationsnätverk

Danska Videnskapsministeriet stöttar innovationsnätverk med tiotals miljoner kronor, och dörren står på vid gavel även för svenska bolag. Men det har svenskarna missat. Samtidigt slår de danska företagens deltagande rekord, visar en ny rapport från Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Innovationsnätverken ska bilda broar mellan forskare och företag inom samma områden, exempelvis robotteknologi eller miljöteknik. 2008 investerade staten närmare 60 miljoner danska kronor i nätverken där 3.913 danska företag ingick, varav två tredjedelar var småföretag. 408 företag utvecklade nya produkter som ett resultat av nätverken, och 466 bolag fick produktidéer.

Allt ett svenskt företag skulle behöva för att delta är en dansk partner bland forskningsinstitutionerna. Ändå lyser svenskarna med sin frånvaro, och hos Forsknings- och Innovationsstyrelsen är man förvånad.

— Det hade varit bra att använda kontakterna över Öresund i innovationsnätverken och få ett tätare samarbete, säger Jesper Rasch från Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Han har inte hört talas om några svenska deltagare och kan spontant inte heller finna några i statistiken. En förklaring är brist på information om reglerna.

— Vi har pratat om att stärka den utländska aspekten och försöka få in utländska företag. Men än så länge har vi inte planerat någon informationskampanj i Skåne av det slag som vi haft i Danmark. Det skulle nog vara en bra idé, säger Jesper Rasch.

Sammanlagt medfinansierar Videnskabsministeriet 23 innovationsnätverk, och de danska företagens deltagande steg med 62 procent mellan 2007 och 2008.

Keld Broksø

Danska Videnskapsministeriet stöttar innovationsnätverk med tiotals miljoner kronor, och dörren står på vid gavel även för svenska bolag. Men det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.