fredag 26 april 2024

inloggad som

Svenskar missar chanser i danskt innovationsnätverk

Danska Videnskapsministeriet stöttar innovationsnätverk med tiotals miljoner kronor, och dörren står på vid gavel även för svenska bolag. Men det har svenskarna missat. Samtidigt slår de danska företagens deltagande rekord, visar en ny rapport från Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Innovationsnätverken ska bilda broar mellan forskare och företag inom samma områden, exempelvis robotteknologi eller miljöteknik. 2008 investerade staten närmare 60 miljoner danska kronor i nätverken där 3.913 danska företag ingick, varav två tredjedelar var småföretag. 408 företag utvecklade nya produkter som ett resultat av nätverken, och 466 bolag fick produktidéer.

Allt ett svenskt företag skulle behöva för att delta är en dansk partner bland forskningsinstitutionerna. Ändå lyser svenskarna med sin frånvaro, och hos Forsknings- och Innovationsstyrelsen är man förvånad.

— Det hade varit bra att använda kontakterna över Öresund i innovationsnätverken och få ett tätare samarbete, säger Jesper Rasch från Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Han har inte hört talas om några svenska deltagare och kan spontant inte heller finna några i statistiken. En förklaring är brist på information om reglerna.

— Vi har pratat om att stärka den utländska aspekten och försöka få in utländska företag. Men än så länge har vi inte planerat någon informationskampanj i Skåne av det slag som vi haft i Danmark. Det skulle nog vara en bra idé, säger Jesper Rasch.

Sammanlagt medfinansierar Videnskabsministeriet 23 innovationsnätverk, och de danska företagens deltagande steg med 62 procent mellan 2007 och 2008.

Keld Broksø

Danska Videnskapsministeriet stöttar innovationsnätverk med tiotals miljoner kronor, och dörren står på vid gavel även för svenska bolag. Men det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.