onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lägg ner First North och skapa börsens division två

Kort sagt: Det intressanta med minibörsarna First North i Danmark och Sverige är inte att stirra sig blind på den djupa kris de befinner sig i. Det riktigt intressanta är att hitta ett alternativ för Öresundsregionens kommande småbolag. Rapidus föreslår att First North läggs ner och att man istället skapar en division två” till den existerande börsen. Det är dags att börja om från början.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

First North startades officiellt av OMX Københavns Fondsbørs den 12 december 2005. Det tillhör historiens ironi att precis efter att bioteknikbolaget Aresa noterats, kom genombrottet för deras berömda minröjningsväxt. Rapidus har skrivit om Aresa ett par gånger de senaste veckorna, som ett av bolagen på First North som håller på att bli just historia.

Frågan är hur man kommer vidare? Eller om man ska vidare?
Frågan kanske också är om den befintliga minibörsen är den rätta lösningen för väletablerade uppstartsbolag med livsaptit?

Ser man till den danska – och svenska First North (som öppnade ett år efter den danska) – är de båda idag översållade med röda siffror. Ingen vacker syn.

Det är genom att vara en framgång i sig själv som den danska firman Deadline Games, som var första spelare på plats, fortfarande är igång, även om det bolaget också går minus.

First North har den senaste tiden varit utdömt, även om de bolag som är noterade på First North självklart övervägande svarar ja på frågan om de tror att minibörsen är kvar om ett år. Att de överhuvud taget blivit tillfrågade om något sådant i diverse medier visar en del av allvaret i situationen.

Nyligen gick Økonomisk Ugebrev igenom tillståndet för finanserna hos 18 av de 26 bolag som är noterade på First North i Danmark. Job-index var det enda företaget som betecknades som ”mycket solitt”. De övriga 17 företagen var i bästa fall ”osäkra”.

Förra årets skandaler i ett antal bolag i både Danmark och Sverige var dessutom en bidragande orsak till oron som syns på börserna nu. Finanskrisen kan bli delaktig i att knuffa ännu fler bolag över kanten. Först blev fastighetsbolaget Abaris beskyllt för svindleri och gick i konkurs. Därefter fick nordsjälländska Nanocover repor i lacken då det uppdagades att bolaget leddes av en bedragare.

Det mest intressanta är inte längre bolagen som redan befinner sig i de sista krampryckningarna hos First North efter att ha blivit förgiftade av kristider och en otillräcklig minibörs. Nej, det intressantaste är de bolag som under bättre tider skulle haft nytta av att komma in på minibörsen.

Det är här man hittar nyckeln till att komma vidare, för vad behöver de?

Utmaningen är att fylla det vakuum som den otillräckliga tilliten till First North i Danmark och Sverige skapar nu. En rekonstruktion tycks oundviklig. En sista återstående fördel med minibörserna är att många små bolag får ut mer av att vara ett stort företag på den lilla börsen, än ett litet bolag på den stora börsen. Det finns exempelvis en hel del små IT-bolag på den stora börsen, som ingen riktigt känner till. Men varje gång någon skriver om First North blir en rad småbolag nämnda, bolag som skulle ha drunknat bland de stora på OMX.

Går det att föreställa sig en ny börs som tar hänsyn till behoven hos både stora och små bolag? Ja, det är möjligt om man lägger det som en egen division under OMX-börsen.

Det är en allmän uppfattning att många First North-bolag kan bli tvungna att hitta ett sätt att gå vidare inom några månader eller några få år. Den svenska upplagan har två saker gemensamt med den danska systerbörsen: alla skandaler som har uppdagats och de röda siffrorna.

Två bolag har redan avnoterats från svenska First North efter skandaler. Och samma barnsjukdomar som i Danmark har visat sig hos svenska bolag med för låg kvalitet och för dålig kontroll. Danskarna minns särskilt flygbolaget Fly Me som smittades av First North i Sverige och gick i konkurs. Något som kostade danskarna tusentals kronor i försvunna flygbiljetter.

Det behövs en betydligt bättre och strängare kontroll av bolagen för att återskapa den rätta imagen och det kommer att kosta några bolag chansen att slå igenom på minibörsen. Det får man räkna med.

För att få idéer om vad en nödvändig rekonstruktion skulle innehålla är det bara att se hur ett stort bolag på First North reagerade när det förra sommaren fick nog av skandalerna i Danmark. Då stack bolaget Notabene, med ett marknadsvärde på 462 miljoner danska kronor, från First North till den ”riktiga” OMX-börsen. Och där har vi pudelns kärna: i kristider och med ett för dåligt fundament har First North i stort sett spelat ut sin roll. Den borde istället läggas ner och resterna tas upp i den riktiga börsen.

Mycket få bolag på First North är stora nog för den ”riktiga” börsen, men den tillit som trots turbulensen på aktiemarknaden fortfarande finns för själva regeluppsättningen på den stora OMX-börsen bör föras över på de mindre företagen, som blir ett slags division två-företag.

Nu är det så negativt att vara ett bolag på First North att till och med de få vinnarna kan känna sig som cyklister i Tour de France där resten av startfältet visar sig vara dopat. Vore det då inte bättre att vara vinnare i en helt ny division hos OMX, där alla regler efterföljs? Lägg ner First North och gör en division två på OMX med stramare regler som anpassas för småbolag. Det är dags att börja om.

Keld Broksø

Kort sagt: Det intressanta med minibörsarna First North i Danmark och Sverige är inte att stirra sig blind på den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.