torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Aresas grundare jagar miljoner till ny forskning

Höstens turbulens på riskkapitalmarknaderna får nu grundaren av det danska bioteknikföretaget Aresa, forskningsdirektör Carsten Meier, att se bortom riskkapitalbolagen för att vidareutveckla tekniken för minröjning med hjälp av växter.

Det handlar om ren grundforskning i gentekniken bakom metoden RedDetect, som får planterade växter att skifta färg från grönt till rött när de kommer i kontakt med sprängämnen. Projektet kräver fem till sex miljoner danska kronor, uppger Carsten Meier, som nu som forskare vänder tillbaka till Köpenhamns universitet, därifrån han kom då han 2001 var med och grundade Aresa.

— Det är lättare att söka fondmedel till grundforskning än riskkapital. Vi ska nu söka hos bland annat Højteknologifonden, Bill Gates Fond och Novo Nordisk Fonden, säger Carsten Meier som hoppas på pengar i år.

Det internationellt profilerade First North- och Symbionföretaget Aresa konstaterade i december att det inte skulle gå att resa 25 miljoner danska kronor till sin nya affärsplan. Kort innan dess avgick VD:n Steen Thaarup, som i maj blir chef för Italien och Sydeuropa på läkemedelsbolaget Alk-Abelló.

— Jag tror dock fortfarande på idén med RedDetect, säger Steen Thaarup till Rapidus.

Den sista affärsplanen gick ut på att köpa minerad mark i Kroatien, röja minorna och sedan sälja marken igen, medan försöken fortsatte med RedDetect som sekundär aktivitet. I mars ska bolagsstämman besluta om all aktivitet i Aresa ska läggas på is — eller om verksamheten ska gå i likvidation, trots att det finns sju miljoner kronor i tillgångar efter en förlust på 17,5 miljoner under 2008.

Styrelseordförande Ole Andersen tycker det är retligt att den nuvarande finansmarknaden bromsar minröjningen men Carsten Meier, som får sin lön av Aresa till och med mars, avskriver inte RedDetect i det nya samarbetet med Köpenhamns universitet, som alltså förutsätter fem till sex miljoner kronor.

År 2005 fick Aresa Carl Bro Gruppens innovationspris. Minröjningsplantan har också varit på New York Times lista över bästa uppfinningar under 2004, och 2007 kom priset Technology Pioneer” från World Economic Forum. Om Köpenhamns universitet lyckas vidareutveckla patenten kommer vinsten gå till såväl universitetet som till Aresas ägare, såvida bolaget inte upplöses helt.

Keld Broksø

Höstens turbulens på riskkapitalmarknaderna får nu grundaren av det danska bioteknikföretaget Aresa, forskningsdirektör Carsten Meier, att se bortom riskkapitalbolagen för att vidareutveckla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.