onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Polaris ny huvudägare i friskolekoncern

Det danska riskkapitalbolaget Polaris Private Equity har köpt majoriteten av svenska Pysslingen, som driver ett 80-tal friskolor i Stockholmstrakten och Skåne. Polaris siktar på att inom fem år dubbla dagens omsättning till cirka två miljarder kronor.

Uppköpet skedde i all tysthet under sommarstiltjen och godkändes av Konkurrensverket i augusti. Säljare är en grupp privatinvesterare i Pysslingen, däribland bolagets VD Johan Göterfelt, finansmannen och konstsamlaren Gerard de Geer samt Michael Storåkers, VD för reklambyråkoncernen McCanns nordiska bolag.

Även i den nya styrelsen är det kändistätt. Förutom Thomas Berglund, tidigare VD för Securitas, tar bland andra förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström plats.

Pysslingen, som bland annat driver friskoleverksamhet i Lund, Hässleholm och Helsingborg, sysselsätter omkring 1.600 personer. Omsättningen 2008 slutade på 822 miljoner kronor.

Jan Dahlqvist, partner på Polaris, förklarar köpet med att en tidigare investering i det privata vårdbolaget Frösunda gett blodad tand.

— Vi har gjort oss bekanta med avreglerade industrier där det tidigare funnits monopol. Och bland friskolorna har Pysslingen det bästa ryktet bland kommunerna, säger han till Rapidus.

Polaris mål är nu att fördubbla omsättningen på fem år genom organisk tillväxt.

Investeringen blir den andra för Polaris Private Equitys tredje fond, som drog igång i mitten av våren med drygt tre miljarder kronor i kassan. Jan Dahlquist räknar med ytterligare en investering i Sverige eller Danmark inom de närmaste åtta månaderna.

Erik Olausson

Det danska riskkapitalbolaget Polaris Private Equity har köpt majoriteten av svenska Pysslingen, som driver ett 80-tal friskolor i Stockholmstrakten och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Positivt debutår för Garn Invest

    Investmentbolaget från Lund tog in 100 miljoner och gjorde sina första investeringar under 2024. I en tuff bransch som backade kraftigt landade portföljen ändå på plus.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • Klara Bo vinnare i sena skånska rundor

    Strax innan jul stängde fyra noterade skånska bolag sina finansieringsrundor. Utfallet var minst sagt blandat med Klara Bo som vinnare. Se här hur det gick.

  • 2024 års börsvinnare – och förlorare

    Åtta skånska börsbolag fick se sina aktier stiga med mer än 100 procent under 2024. Elva föll med mer än 90 procent. Häng med när Rapidus tittar på det gångna årets skånska börsfacit.

  • De letar efter nästa spelsuccé

    Med en halv miljard kronor har Behold Ventures seglat upp som Sveriges största fond för spelutveckling. Magnus Kenneby och hans kollegor investerar i en snabbt växande industri där riskkapital fortfarande är sällsynt.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Spotlight tar bort krav på memorandum

    Spotlight Stock Market avskaffar kravet på att upprätta memorandum vid sekundäremissioner. Enligt Spotlights vd Peter Gönczi kommer avskaffandet att spara de noterade bolagen mycket tid och pengar. Så här kommer det att fungera.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Trögt för sydsvensk export

    Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från norra Europa, dit en stor andel av exporten går, är för tillfället trög. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.

  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.