fredag 19 april 2024

inloggad som

Polaris ny huvudägare i friskolekoncern

Det danska riskkapitalbolaget Polaris Private Equity har köpt majoriteten av svenska Pysslingen, som driver ett 80-tal friskolor i Stockholmstrakten och Skåne. Polaris siktar på att inom fem år dubbla dagens omsättning till cirka två miljarder kronor.

Uppköpet skedde i all tysthet under sommarstiltjen och godkändes av Konkurrensverket i augusti. Säljare är en grupp privatinvesterare i Pysslingen, däribland bolagets VD Johan Göterfelt, finansmannen och konstsamlaren Gerard de Geer samt Michael Storåkers, VD för reklambyråkoncernen McCanns nordiska bolag.

Även i den nya styrelsen är det kändistätt. Förutom Thomas Berglund, tidigare VD för Securitas, tar bland andra förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström plats.

Pysslingen, som bland annat driver friskoleverksamhet i Lund, Hässleholm och Helsingborg, sysselsätter omkring 1.600 personer. Omsättningen 2008 slutade på 822 miljoner kronor.

Jan Dahlqvist, partner på Polaris, förklarar köpet med att en tidigare investering i det privata vårdbolaget Frösunda gett blodad tand.

— Vi har gjort oss bekanta med avreglerade industrier där det tidigare funnits monopol. Och bland friskolorna har Pysslingen det bästa ryktet bland kommunerna, säger han till Rapidus.

Polaris mål är nu att fördubbla omsättningen på fem år genom organisk tillväxt.

Investeringen blir den andra för Polaris Private Equitys tredje fond, som drog igång i mitten av våren med drygt tre miljarder kronor i kassan. Jan Dahlquist räknar med ytterligare en investering i Sverige eller Danmark inom de närmaste åtta månaderna.

Erik Olausson

Det danska riskkapitalbolaget Polaris Private Equity har köpt majoriteten av svenska Pysslingen, som driver ett 80-tal friskolor i Stockholmstrakten och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

  • Mobilspel i Lejonkulan

    Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Med stor potential för de allra minsta

    I podden Lejonkulan berättar Neola Medicals vd Hanna Sjöström om svårigheterna med att leverera ny teknik till svenska vården och möjligheterna som finns i USA. 

  • “Glada medarbetare jobbar bättre”

    Podd: Så gör Eletive för att växa med sin plattform för medabetarengagemang.

  • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

    Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till. 

  • Lejonet investerar

    Veckan efter att Rapidus släppt avsnittet med Helsingborgsbolaget Airpark i podden Lejonkulan kan vi i dag avslöja att Jan Dahlqvist, lejonet i studion, investerar i bolaget tillsammans med Findus tidigare vd Jörgen Olsson.

  • Nya avsnitt av Lejonkulan

    Rapidus har släppt två nya avsnitt av podden Lejonkulan. Som vanligt är det tvära kast mellan branscher och faser som bolagen befinner sig i.