söndag 8 september 2024

inloggad som

Skånebolag kammar hem miljoner i Vinnovastöd

Fem skånska bolag är med och delar på totalt 80 miljoner kronor i vårens upplaga av Vinnovas Forska & Väx-program. Störst bingo blev det för det tidigare Malmöföretaget Serstech, som får 2,4 miljoner kronor för att vidareutveckla sin teknik för att hitta ämnen som narkotika och sprängmedel.

Serstech har byggt en minimal spektrometer som får plats på ett mikrochip. Den används för att med hjälp av laserljus identifiera olika beståndsdelar i okända ämnen. Tekniken utvecklades ursprungligen vid Danmarks Tekniske Universitet, men köptes 2007 ut av en svensk ägargrupp med serieentreprenörerna Jan G Nilsson och Lennart Olsson i spetsen.

Idag används tekniken av såväl myndigheter som industriföretag, främst i Skandinavien men även på andra håll i världen, uppger VD Peter Höjerback. Med Vinnovamiljonerna i ryggen ska bolaget satsa på vidare produktutveckling för att ta fram skräddarsydda detektionsinstrument.

För Serstech, som sysselsätter en handfull personer och förra räkenskapsåret hade en omsättning på 1,6 miljoner kronor, betyder projektpengarna mycket, menar Peter Höjerback.

— Vi tänker växa med det här och nyrekrytera, säger han.

Bolaget flyttade från Malmöinkubatorn Minc till Ideon Innovation i början av maj.

— Vi är ju ett högteknologiskt bolag som behöver närhet till laboratorium och kemifaciliteter. Det finns inte på Minc, säger Peter Höjerback som tidigare varit chef för Øresund IT.

Förutom Serstech fick Qlucore, ett annat bolag på Ideon Innovation, del av Vinnovakakan. Med 803.000 kronor ska de utveckla en utökad version av sin mjukvara för att visualisera och hitta mönster i stora datamängder.

Utöver det får Landskronabaserade BCC 1,6 miljoner kronor för att utveckla en automatisk planteringsmaskin, Börsnoterade Hansa Medical i Lund får 500.000 kronor för att titta närmare på enzymatiskt modifierade antikroppar som läkemedel och Torbjers Hjälpmedel i Fjälkinge får 100.000 kronor för en mindre förstudie.

Erik Olausson

Fem skånska bolag är med och delar på totalt 80 miljoner kronor i vårens upplaga av Vinnovas Forska & Väx-program. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nytt kapital ska ta Medvasc till USA-godkännande

    Medicinteknikbolaget Medvasc söker 25 miljoner kronor i en ny runda. Siktet är fortsatt inställt på USA och pengarna ska räcka fram till ett marknadsgodkännande.

  • Ny vd ska få fart på Vibrosense

    Den senaste nyemissionen gav bara hälften av det önskade kapitalet. Men Medeonbolaget Vibrosense ger inte upp. I dagarna tillträder den nya vd:n Tarik Cengiz som ska se till att pengarna räcker för att ta bolaget i mål.

  • Ännu mer kapital till skånsk life science

    Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
    företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Miljarder i Medeonbolagen

    Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Avtalen haglar in men aktiekursen faller

    Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

  • Nya tunga namn till Smiles styrelse

    Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.

  • Nytt Smile-bolag ger järnet

    Ironic Biotech utvecklar en helt ny form av lättupptagligt järn. Siktet är inställt på den lukrativa livsmedelsmarknaden och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.