fredag 3 maj 2024

inloggad som

Skånebolag kammar hem miljoner i Vinnovastöd

Fem skånska bolag är med och delar på totalt 80 miljoner kronor i vårens upplaga av Vinnovas Forska & Väx-program. Störst bingo blev det för det tidigare Malmöföretaget Serstech, som får 2,4 miljoner kronor för att vidareutveckla sin teknik för att hitta ämnen som narkotika och sprängmedel.

Serstech har byggt en minimal spektrometer som får plats på ett mikrochip. Den används för att med hjälp av laserljus identifiera olika beståndsdelar i okända ämnen. Tekniken utvecklades ursprungligen vid Danmarks Tekniske Universitet, men köptes 2007 ut av en svensk ägargrupp med serieentreprenörerna Jan G Nilsson och Lennart Olsson i spetsen.

Idag används tekniken av såväl myndigheter som industriföretag, främst i Skandinavien men även på andra håll i världen, uppger VD Peter Höjerback. Med Vinnovamiljonerna i ryggen ska bolaget satsa på vidare produktutveckling för att ta fram skräddarsydda detektionsinstrument.

För Serstech, som sysselsätter en handfull personer och förra räkenskapsåret hade en omsättning på 1,6 miljoner kronor, betyder projektpengarna mycket, menar Peter Höjerback.

— Vi tänker växa med det här och nyrekrytera, säger han.

Bolaget flyttade från Malmöinkubatorn Minc till Ideon Innovation i början av maj.

— Vi är ju ett högteknologiskt bolag som behöver närhet till laboratorium och kemifaciliteter. Det finns inte på Minc, säger Peter Höjerback som tidigare varit chef för Øresund IT.

Förutom Serstech fick Qlucore, ett annat bolag på Ideon Innovation, del av Vinnovakakan. Med 803.000 kronor ska de utveckla en utökad version av sin mjukvara för att visualisera och hitta mönster i stora datamängder.

Utöver det får Landskronabaserade BCC 1,6 miljoner kronor för att utveckla en automatisk planteringsmaskin, Börsnoterade Hansa Medical i Lund får 500.000 kronor för att titta närmare på enzymatiskt modifierade antikroppar som läkemedel och Torbjers Hjälpmedel i Fjälkinge får 100.000 kronor för en mindre förstudie.

Erik Olausson

Fem skånska bolag är med och delar på totalt 80 miljoner kronor i vårens upplaga av Vinnovas Forska & Väx-program. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.