måndag 25 november 2024

inloggad som

Kallpastöriserad Skånejuice i hyllan till hösten

Skånemejerier har bestämt sig för att uppdatera trotjänaren Bravo med en apelsinjuice som kallpastöriserats. Metoden, som ska ge bättre smak- och näringsvärden med bibehållen hållbarhet, har utvecklats av Lundabolaget Pastair.

Pastairs pastörisering bygger på att ozon injiceras i juicen som strömmar förbi med 10.000 liter i timmen. Ozonet startar en oxidationsprocess som dödar bakterier och mikroorganismer. I vissa fall har över 99 procent av mikroorganismerna dött, uppger uppfinnaren och VD:n Johan Sjöholm, som själv har ett förflutet som utvecklingsdirektör på Tetra Laval.

Tekniken har testats och finjusterats i drygt ett år i Skånemejeriers anläggning i Lunnarp utanför Tomelilla. Juicen blir den första färdiga produkt som behandlats med Pastairs teknik.

— Hållbarheten blir som dagens Bravojuice, på cirka fem veckor. Men i våra smaktester är det närmare God Morgonjuice, säger Johan Sjöholm.

Han räknar med att juicen ska finnas i butikshyllorna i slutet av hösten. Under tiden rustar Pastair för fälttest även med vassle, en restprodukt från osttillverkning som bland annat används i kosttillskott. Arla har även testat tekniken för mjölkprodukter i en pilotanläggning på Jylland.

— Vi har haft kontakt med jättar som Unilever och Nestlé. Men de vill se att det fungerar kommersiellt innan de vågar testa, säger Johan Sjöholm.

Huvudägare i Pastair är brittiska GLG Partners, med Johan Sjöholm som näst största ägare. Bolaget sysselsätter fem personer.

Erik Olausson

Skånemejerier har bestämt sig för att uppdatera trotjänaren Bravo med en apelsinjuice som kallpastöriserats. Metoden, som ska ge bättre smak- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.