söndag 8 september 2024

inloggad som

TFS siktar på uppköp utanför Europa efter starkt 2008

Uppköp och expansion, men också fördröjda intäkter på grund av det finansiella läget. Kontraktsforskningskoncernen TFS Trial Form Support räknar med ett händelserikt 2009.

— Det här året kommer innebära stora händelser för vårt bolag. Vi kommer mest troligt att expandera utanför Europa, genom uppköp av ganska stora verksamheter, säger Daniel Spasic, koncern-VD och ensam ägare.

TFS Trial Form Support utför kliniska studier — tester på människor — åt främst läkemedels- och bioteknikbolag. Gruppen, med huvudkontor i Lund, har verksamhet i mer än 15 länder och nästan 500 anställda. 2007 låg omsättningen strax över 315 miljoner kronor, med en vinst på drygt 10 procent.

Daniel Spasic kallar 2007 för ett mycket starkt år, men 2008 blev ännu starkare. Siffrorna är inte helt klara, men Spasic avslöjar att bokslutet kommer visa tillväxt på alla nyckeltal och en högre vinst 2008 än 2007, även om det inte är säkert att vinstmarginalen blir högre. Samtidigt känner TFS av den finansiella krisen, genom att kunder drar tillbaka eller skjuter på sina beställningar.

— Vi har helt klart utmaningar det här året. Väldigt många mindre och mellanstora kunder har valt att ställa in projekt. Men framför allt känner vi av att kunder väljer att fördröja större projekt i ett halvt eller ett år, och när de är i 20-30-miljonersklassen så får det såklart effekter på vår verksamhet.

Daniel Spasic beräknar att fördröjningarna i de större projekten motsvarar ett värde på omkring 35 miljoner kronor, som skulle ha börjat intäktsföras redan det första kvartalet i år men nu kommer igång tidigast tredje kvartalet.

Förra året strukturerade TFS Trial Form Support om sin verksamhet till tre separata affärsområden, som till stor del drivs som tre fristående företag. De tre delarna är tidig läkemedelsutveckling som bedrivs vid företagets enhet vid Karolinska sjukhuset i Stockholm, så kallad project delivery som hanterar stora patientstudier i fas II och III, samt konsultverksamhet, där kunder kan hyra in TFS personal. Konsultverksamheten växer snabbast. Enligt Daniel Spasic ökar trenden att kunderna vill kunna flexibelt öka eller minska personalstyrkan, samtidigt som man behåller kontrollen över sina utvecklingsprojekt.

— Konsultdelen är relativt opåverkad av krisen, och växer faktiskt. Vi tror att den kommer utgöra omkring 40 procent av vår omsättning vid slutet av 2009, säger Daniel Spasic.

Lisa Kirsebom

Uppköp och expansion, men också fördröjda intäkter på grund av det finansiella läget. Kontraktsforskningskoncernen TFS Trial Form Support räknar med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.