torsdag 22 februari 2024

inloggad som

TFS siktar på uppköp utanför Europa efter starkt 2008

Uppköp och expansion, men också fördröjda intäkter på grund av det finansiella läget. Kontraktsforskningskoncernen TFS Trial Form Support räknar med ett händelserikt 2009.

— Det här året kommer innebära stora händelser för vårt bolag. Vi kommer mest troligt att expandera utanför Europa, genom uppköp av ganska stora verksamheter, säger Daniel Spasic, koncern-VD och ensam ägare.

TFS Trial Form Support utför kliniska studier — tester på människor — åt främst läkemedels- och bioteknikbolag. Gruppen, med huvudkontor i Lund, har verksamhet i mer än 15 länder och nästan 500 anställda. 2007 låg omsättningen strax över 315 miljoner kronor, med en vinst på drygt 10 procent.

Daniel Spasic kallar 2007 för ett mycket starkt år, men 2008 blev ännu starkare. Siffrorna är inte helt klara, men Spasic avslöjar att bokslutet kommer visa tillväxt på alla nyckeltal och en högre vinst 2008 än 2007, även om det inte är säkert att vinstmarginalen blir högre. Samtidigt känner TFS av den finansiella krisen, genom att kunder drar tillbaka eller skjuter på sina beställningar.

— Vi har helt klart utmaningar det här året. Väldigt många mindre och mellanstora kunder har valt att ställa in projekt. Men framför allt känner vi av att kunder väljer att fördröja större projekt i ett halvt eller ett år, och när de är i 20-30-miljonersklassen så får det såklart effekter på vår verksamhet.

Daniel Spasic beräknar att fördröjningarna i de större projekten motsvarar ett värde på omkring 35 miljoner kronor, som skulle ha börjat intäktsföras redan det första kvartalet i år men nu kommer igång tidigast tredje kvartalet.

Förra året strukturerade TFS Trial Form Support om sin verksamhet till tre separata affärsområden, som till stor del drivs som tre fristående företag. De tre delarna är tidig läkemedelsutveckling som bedrivs vid företagets enhet vid Karolinska sjukhuset i Stockholm, så kallad project delivery som hanterar stora patientstudier i fas II och III, samt konsultverksamhet, där kunder kan hyra in TFS personal. Konsultverksamheten växer snabbast. Enligt Daniel Spasic ökar trenden att kunderna vill kunna flexibelt öka eller minska personalstyrkan, samtidigt som man behåller kontrollen över sina utvecklingsprojekt.

— Konsultdelen är relativt opåverkad av krisen, och växer faktiskt. Vi tror att den kommer utgöra omkring 40 procent av vår omsättning vid slutet av 2009, säger Daniel Spasic.

Lisa Kirsebom

Uppköp och expansion, men också fördröjda intäkter på grund av det finansiella läget. Kontraktsforskningskoncernen TFS Trial Form Support räknar med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.