fredag 22 november 2024

inloggad som

MyC4 går in i Sverige – Alice Bah rådgivare

MyC4 i Köpenhamn har på bara tre år tagit in 7,3 miljoner euro till investeringar i mikrolån för fattiga i Afrika. Nu har en stor lansering i Sverige påbörjats, för att knyta upp samarbeten och partner bland svenska företag och organisationer.

Målet är 10.000 svenska investerare innan utgången av 2009. För att nå dit ska MyC4 också hitta ett antal privata investerare.

— Vi fokuserar på strategiska partnerskap med några av Sveriges största företag och organisationer, säger fondkommissionären Weavering Capitals vice VD Mireille Andersson, som sitter i en rådgivningspanel med svenska profiler, bland andra Lundaprofessorn Christer Gunnarsson.

— Om vi etablerar ett juridiskt aktiebolag i Sverige, ett dotterbolag eller anställer medarbetare i Sverige får tiden utvisa. För tillfället skapar vi uppmärksamhet i Sverige, där det finns en stor potential, säger Mille Klink på MyC4.

Begreppet mikrolån blev känt i samband med att Mohammad Yunus, grundare av Grameen Bank i Bangladesh, fick Nobelpriset 2006 för idén. Han har också besökt MyC4, som i dag har över trettio anställda i Köpenhamn. Nära 14.000 investerare från 84 länder har satsat de 7,3 miljoner euro bolaget dragit in.

I den nya svenska rådgivningspanelen sitter också Hanna Hallin, styrelseordförande för LSU (en paraplyorganisation för Sveriges ungdomsorganisationer), Nick Talwar, chef för Citibank Sverige, samt tv-kändisen Alice Bah Kuhnke, numera chef för tankesmedjan Sektor 3.

MyC4 startades 2006 av bland andra Mads Kjær, majoritetsägare i bilkoncernen Kjær Group och ett känt ansikte i dansk bioteknik för sin ägarandel i Virogates. Varje lån förmedlas efter en auktion på internet där intresserade långivare får bjuda en räntesats. Den som bjuder lägst får låna ut sina pengar under något år. MyC4 tar ut en andel av beloppet då det betalas tillbaka.

I år har MyC4 också fått ett ännu inte offentliggjort investeringskapital från Holland. Styrelseordförande är Jørgen Thorball.

Keld Broksø

MyC4 i Köpenhamn har på bara tre år tagit in 7,3 miljoner euro till investeringar i mikrolån för fattiga i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.