lördag 27 april 2024

inloggad som

MyC4 går in i Sverige – Alice Bah rådgivare

MyC4 i Köpenhamn har på bara tre år tagit in 7,3 miljoner euro till investeringar i mikrolån för fattiga i Afrika. Nu har en stor lansering i Sverige påbörjats, för att knyta upp samarbeten och partner bland svenska företag och organisationer.

Målet är 10.000 svenska investerare innan utgången av 2009. För att nå dit ska MyC4 också hitta ett antal privata investerare.

— Vi fokuserar på strategiska partnerskap med några av Sveriges största företag och organisationer, säger fondkommissionären Weavering Capitals vice VD Mireille Andersson, som sitter i en rådgivningspanel med svenska profiler, bland andra Lundaprofessorn Christer Gunnarsson.

— Om vi etablerar ett juridiskt aktiebolag i Sverige, ett dotterbolag eller anställer medarbetare i Sverige får tiden utvisa. För tillfället skapar vi uppmärksamhet i Sverige, där det finns en stor potential, säger Mille Klink på MyC4.

Begreppet mikrolån blev känt i samband med att Mohammad Yunus, grundare av Grameen Bank i Bangladesh, fick Nobelpriset 2006 för idén. Han har också besökt MyC4, som i dag har över trettio anställda i Köpenhamn. Nära 14.000 investerare från 84 länder har satsat de 7,3 miljoner euro bolaget dragit in.

I den nya svenska rådgivningspanelen sitter också Hanna Hallin, styrelseordförande för LSU (en paraplyorganisation för Sveriges ungdomsorganisationer), Nick Talwar, chef för Citibank Sverige, samt tv-kändisen Alice Bah Kuhnke, numera chef för tankesmedjan Sektor 3.

MyC4 startades 2006 av bland andra Mads Kjær, majoritetsägare i bilkoncernen Kjær Group och ett känt ansikte i dansk bioteknik för sin ägarandel i Virogates. Varje lån förmedlas efter en auktion på internet där intresserade långivare får bjuda en räntesats. Den som bjuder lägst får låna ut sina pengar under något år. MyC4 tar ut en andel av beloppet då det betalas tillbaka.

I år har MyC4 också fått ett ännu inte offentliggjort investeringskapital från Holland. Styrelseordförande är Jørgen Thorball.

Keld Broksø

MyC4 i Köpenhamn har på bara tre år tagit in 7,3 miljoner euro till investeringar i mikrolån för fattiga i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.