måndag 28 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Ett förtroende att förvalta bostäder”

|  
|  

För femton år sedan kallades Olof Andersson filantrop när han pratade hållbarhet med banken. Men Trianons vd och huvudägare står fast vid att hållbarhet är en god affär och han tror stenhårt på att hemstaden Malmö kommer att fortsätta växa.

– Välkommen till ett misslyckat köpcentrum!

Trianon har sitt huvudkontor i Entré. Olof Andersson rabblar som ett rinnande vatten upp vad fastigheten innehåller idag; aktiviteter, samhällsservice och bostadsnära handel, och han nämner de förbättringar som skett sedan Trianon tog över 2017; högre uthyrningsgrad och ökat besökarantal.

Han påpekar att det bara är ”vår lokala dagstidning” som inte fattat att Entré inte är ett köpcentrum längre. Han går motvilligt med på beskrivningen ”profilfastighet”.

Olof Andersson

– Entré är en liten del av Trianon. Vi har varit opportunistiska i vissa affärer, bland annat Entré, Rosengårds centrum och Burlövs centrum. Alla tre är fastigheter vi egentligen inte ville ha till ett pris vi inte kunde motstå. Vi jobbar med bostäder, samhällsfastigheter och handel.

Det gör bolaget i Malmö, Burlöv och Svedala. Beståndet i Landskrona äger Trianon ”inte lika långsiktigt”.

Av ett bestånd med fastighetsvärde på mer än 12 miljarder kronor är 76 procent bostäder. Av totalt 4600 lägenheter finns cirka 2000 i så kallade miljonprogramsområden.

Sociala utmaningar

– Utmaningarna kan man lösa. Den tekniska skulden genom att investera och renovera lägenheter och få viss kompensation i form av hyreshöjningar. De sociala utmaningarna får man hitta modeller för att arbeta med.

Exempel på det är stiftelsen där Trianon tillsammans med MKB satsat 21 miljoner var på fritidssysselsättning för barn och unga, eller jobbprojekt för boende som står långt från arbetsmarknaden. I mars prisades Trianon som Årets samhällsförbättrare av Malmö stad och advokatfirman Vinge.

Han säger att det är ”ett förtroende att förvalta så många Malmöbors bostäder”.

”Bostäder är inte en finansiell produkt”

– Det är ingen finansiell produkt som ska säljas vid något givet tillfälle. Det kan inte uteslutas att vi säljer något hus av olika skäl, det är ett sätt att ta hem utvecklingsvinster. Vi måste ju visa våra ägare färgen på pengarna. Men det är lite skillnad på att sälja en kommersiell fastighet och att sälja en bostadsfastighet.

För femton år sedan blev han kallad ”filantrop” av bankerna när han pratade om hållbarhet. Han menar att tiden gett honom rätt även om tecken från till exempel Trumps USA pekar i andra riktningen och det just nu inte är läge att prata hållbarhet med vissa internationella investerare.

Hållbarhet är en god affär, menar han.

– Det är en investering som ger avkastning. Vi energieffektiviserar våra hus, ser till att vi har trygga områden och bra levnadsvillkor för våra hyresgäster. Det är goda affärer, vi ska inte sluta med det.

Började som grönsakshandlare

Det är snart tjugo år sedan Olof Andersson köpte Trianon med pengar han tjänat inom frukt och grönt.

– Min far var i branschen som importör. Han ordnade jobb till mig hos en torghandlare här i Malmö och på den vägen var det.

Med tiden byggde han upp sitt eget företag. 1994 köpte han Sydgrönt i samma bransch och slog samman verksamheterna. 2002 sålde han efter att EU:s regelverk kring subventioner förändrats.

– Långsiktigt hade det varit svårt att driva den verksamheten i privat regi. Jag fick bra betalt och är nöjd med det.

Att det blev fastigheter var en tillfällighet, ”som så mycket annat i livet”.

Köpte Malmö Cityfastigheter

– En pensionerad frukthandlarkollega ringde mig när jag hade sålt Sydgrönt. ”Ska du inte vara med och starta ett fastighetsbolag i Malmö?” Jag var med och startade Malmö Cityfastigheter. När jag köpte Trianon sålde jag mina andelar.

2006 ägdes Trianon av Öhmans fondkommission i Stockholm. Beståndet fanns i Malmö men också i Perstorp, Bjärnum, Osby, Trelleborg och Åstorp.

– Ingen annan ville köpa det, ingen såg värdena. Vi rensade upp och sålde av allt utanför Malmö.

Efter ett par år kom bland andra finansmannen Jan Barchan in som delägare. Trianon noterades 2017. Det korsvisa ägandet med Barchans Sydsvenska Hem löstes upp i en strukturaffär i mars i år, vilket Rapidus tidigare berättat om.

Som livslång Malmöbo tror Olof Andersson fortsatt på sin hemstad.

– Öresundsregionen är en region med 4,2 miljoner invånare. Malmö är ju egentligen en del av Nordens huvudstad. Vi är den snabbaste växande storstaden i Sverige.

”Malmö snart enda svenska stad med internationell flygplats”

Han pekar på närheten till Kastrup och den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen som kommer att skapa en region med 13 miljoner invånare.

– Vi är snart, om man ska raljera lite, den enda staden i Sverige med närhet till en internationell flygplats. Jag känner mig väldigt trygg med att äga bostäder i Malmö.

Olof Andersson säger att han inte har några fritidsintressen. Hans fokus är familj och jobb.

– Jag har alltid haft målet att vara först på kontoret och gå hem sist. Nu har jag så engagerade medarbetare att jag inte klarar det längre. När jag kommer vid halv sju på morgonen är det alltid någon här. När jag går hem vid sextiden är det någon som sitter kvar.

Sommaren ska spenderas i sommarstugan på Österlen.

Du ska alltså inte vara på jobbet?

– Jag har ju ändå inga lekkamrater här mitt i sommaren.

Ola Nilsson

För femton år sedan kallades Olof Andersson filantrop när han pratade hållbarhet med banken. Men Trianons vd och huvudägare står fast vid att hållbarhet är en god affär och han tror stenhårt på att hemstaden Malmö kommer att fortsätta växa.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danskt vaccinbolag blir svensk-brittiskt

    Det svenska rikskapitalbolaget Nordic Capital och det brittiska Permira lägger ett bud på Bavarian Nordic. Affären värderar det danska bolaget till 28,5 miljarder kronor.

  • Miljardbonusen som ingen vill ha

    Facebook-bolaget Meta påstås ha erbjudit upp till 100 miljoner dollar i bonus till Open AI-anställda som kan tänka sig att hoppa över till Zuckerberg. Ändå har inte en enda tackat ja. Jan Dahlqvist frågar sig varför.

  • Hänt i vecka 30

    Lite halvdana siffror apporterades från Oatly, Swedencare och Alfa Laval i förra veckan. Men två av tre ser det som mellankvartal och räknar med att det tar sig under resten av året.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.