Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” om att få igång storskalig serietillverkning.
Ideonbaserade Beammwaves aktie har den senaste månaden stigit med 115 procent.
– Vi har en potential som är gigantiskt stor och den värderar marknaden mot en risk som man har bedömt också var gigantiskt stor. Vi har haft en värdering som inte speglar potentialen utan mer risken i bolaget. Folk värderar väl ner risken lite grann nu. Vi får se hur bestående det är, vi är fortfarande ett bolag på First North och det är volatilt där, säger vd Stefan Svedberg.

Beammwave utvecklar det som kallas digital beamforming. När mobilfrekvenserna blir allt högre i 5G- och 6G-nätverken, får de allt sämre räckvidd och blir känsligare för objekt som står i vägen för signalerna. Beamforming innebär att signalen mellan sändare och mottagare riktas exakt mot varandra.
Idag används analog beamforming, i praktiken ett gyro som riktar antennen mot mobilmasten. Beammwave löser detta på digital väg med ett chip.
– Vi har ju varit rätt fräcka och sagt att analog beamforming funkar inte, den teknologi man har stoppat in i telefonen är inte bra nog. Nu får vi marknaden, och framförallt operatörerna, med oss. Jag tror inte det är något dramatiskt, eftersom man inser att det vi säger stämmer och potentialen finns där så värderar man om bolaget.
Kunder kommer in
Att tekniken fungerar är bevisat på test- och prototypnivå. Beammwave har också fått sina tre första kunder. Den första var det amerikanska antennbolaget Molex.
– De bygger prototyper och utvärderar samtidigt vår teknologi. De har kommit ganska långt så det är väldigt positivt.
Den senaste kunden är ett icke namngivet asiatiskt bolag.
– Det är en av marknadsledarna på den analoga beamformingen. För oss är det ju en stor ”win” att få in dem. Det är ytterligare ett erkännande att analog beamforming inte håller för nästa generation.
Serietillverkning nästa
Att gå från prototyp-chip till storskalig serietillverkning är nu Beammwaves primära fokus.
– Det är en fråga om att se till att vi kan leverera i volym så fort som möjligt. Det är många avancerade steg och mycket arbete. Hade vi haft de här chipen idag så hade vi definitivt kunnat sälja dem. För oss är det viktigt nu att få den här industrialiseringen gjord för att komma vidare.
Beammwave grundades av personer med bakgrund på Ericsson i Lund. I grundarkretsen ingår vd Stefan Svedberg, teknikern Markus Törmänen och patentkungen Bengt Lindoff.
Största enskilda ägare är det börsnoterade investmentbolaget Concejo, som tidigare hette Consilium.
Beammwaves vd Stefan Svedberg var med i Rapidus podd Lejonkulan i maj 2024. Lyssna på avsnittet här.
Ola Nilsson