Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.
Lundabolaget Dug, tidigare Veg of Lund, producerar potatisbaserad dryck som ett växtbaserat alternativ till mjölk i konkurrens med till exempel Oatly.

När Rapidus pratade med Helene Nielsen i mars sa hon att ”tanken är att vi ska växa för varje kvartal”. I den nyligen publicerade delårsrapporten levererade bolaget minst sagt på den utsagan. Omsättningen på 853 000 kronor för årets första kvartal var nära fyra gånger högre än kvartalet närmast före, och nästan i nivå med omsättningen för helåret 2024.
Sedan årsskiftet har nyheterna på marknadssidan dug(gat) tätt:
- I januari fick Dug nationell listning hos den tyska online-dagligvarukedjan Knuspr och hos den nordtyska apotekskedjan Budni.
- I februari kom nyheten om listning i 150 av Carrefour-kedjans butiker i Spanien och en första order. Här hemma flyttade drycken in på hyllorna i 500 av Hemköps, Willys och City Gross butiker, men också hos Mpreis-kedjan i Österrike.
- Från och med mars månad fanns potatisdrycken hos den isländska dagligvarukedjan Kronan.
- Inom kort finns Dug också i samtliga Lidl-butiker i Sverige samt i i den tyska apotekskedjan Rossmanns 1600 butiker och e-handel.. Aldi i Ungern har också påbörjat en kampanj.
Den senaste nyheten är att Dug är på väg in på hyllorna i den tyska livsmedelskedjan Kauflands 780 butiker. Och listningsnyheterna ska fortsätta strömma in, utlovar Helene Nielsen.
Väl på hyllan ska konsumenten köpa också
– Nästa steg är att börja jobba med kunderna och säkerställa att vi får påföljande order. Det är en sak att skicka sakerna på hyllan men sen ska de ut från hyllan också. Det är ju det stora jobbet egentligen. Vi får återkommande order från Dagab (Hemköp, Willys och City Gross, reds anm) och det är ju den bästa bekräftelsen, säger Helene Nielsen.
Tyskland har blivit bolagets huvudfokus vid sidan av Sverige.
– Det är som att fiska, när man känner att linan spänns åt lite fokuserar man där. Sverige är fokus för att det är vår hemmamarknad och i Tyskland har vi märkt ett enormt intresse. Men det är inte så att jag säger nej till några länder och marknader, tvärtom.
Dug finns i dagsläget utöver originaldrycken i en osötad variant och i en Barista-version. Snart ska sortimentet utökas med matlagningsgrädde som inte minst blir viktig på den svenska marknaden.
– Vi jobbar nu för fulla muggar med att få igång produktion så att vi kan lansera under hösten. Den kommer bli en väldigt bra instegsprodukt till den offentliga sektorn och skolkök eftersom den är glutenfri och allergivänlig. Det tar tid att komma in men storkök och den offentliga sektorn kommer att bli en bas, ur strategisk synvinkel är den jätteviktig.
Från noll till hundra
I den senaste rapporten uppdaterade bolaget sina finansiella mål. Målet är nu att omsätta 100 miljoner kronor på rullande 12 månader med en rörelsemarginal på 15 till 20 procent, vilket ledningen ser ”som fullt möjligt” inom 12 till 18 månader. Tidigare var målet att omsätta 80 Mkr redan i år.
– Vi känner att vi behöver få fäste i marknaden. Det är viktigt att man försöker justera förväntningarna lite så att man kan möta dem framöver.
Dug är noterat på First North och apropå förväntningar har aktien sedan årsskiftet rusat med närmare 500 procent.
– Det är jätteviktigt för oss. Vårt nästa steg är ju att få in några partners som kan ta oss till nästa nivå. Då det kommer att behövas ännu mer rörelsekapital, ännu mer insatser.
Mer kapital kan behövas
Helene Nielsen har tidigare sagt att pengarna från den senaste finansieringsrundan ska räcka fram till positivt kassaflöde. Men ytterligare kapitalinjektion behöver inte nödvändigtvis vänta tills att det nya finansiella målet är uppnått.
– Under de två åren som jag varit vd har vi haft många dialoger med kapitalstarka spännande personer och företag, så jag tror inte det egentligen spelar så stor roll. Vi har en enormt stor potential i hela Europa. Visar vi nu proof of concept i Tyskland och Sverige blir det väldigt enkelt att flytta konceptet till olika länder.
Helene Nielsen jämför med en konkurrent och tidigare arbetsgivare.
– Jag var ju själv på Oatly när man fick man in några stora bolag och kunde ta nästa steg. Och det är väl egentligen det vi bygger för nu.
Ola Nilsson