torsdag 8 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Neo4J står vid ett vägskäl

|  
|  

Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

Neo4j är något så ovanligt som en unicorn från Malmö och ett av den svenska techscenens allra största bolag, med en värdering på över 20 miljarder kronor.

Rapidus Gunnar Wrede med Emil Eifreim

Under onsdagskvällen stod bolagets grundare och vd Emil Eifrem i rampljuset när Rapidus och Fredersen Advokatbyrå bjöd in till en fullspäckad after work på Elite Plaza Hotel i Malmö. Tech-pionjären berättade om sin resa från algoritmberäkningar i Oskarshamn till miljardvärdering i Silicon Valley.

Neo4j grundades i Malmö 2007, men redan då hade arbetet med prototypen till vad som kallas en grafdatabas pågått i många år. Det handlar om en typ av databas som kan visa på en mängd olika samband i stora mängder komplex data, på ett sätt som liknar ett nätverk.

2011 utsågs Neo4j till Årets Rapidusföretag och sedan dess har bolaget gått i raketfart. Idag har Neo4j 850 anställda och huvudkontor i San Mateo, ett kort stycke söder om San Francisco. Till kunderna hör merparten av Fortune 500-företagen.

Står vid vägskäl

Det handlar alltså om en riktig framgångssaga. Men nu står Neo4j vid ett vägskäl.

– Å ena sidan har vi en världsbild med handelstullar, och en potentiell global recession där storbolagen kapar sina IT-budgetar. Vi har som mål att gå från 850 till 900 anställda innan årets slut, men kanske ska vi dra ner på tempot och hålla oss till 850 personer med tanke på världsläget, sa Emil Eifrem när han intervjuades av Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede under onsdagskvällen.

– Å andra sidan kanske vi ska växla upp. Vår databas kan kombinera fakta med AI-teknologi, där AI-företagens kunder behöver använda oss. Då har vi möjligheten att bygga Neo4j till ett 50-miljardersbolag. Vi är på rätt väg, men vilken väg vi väljer återstår att se, sa Emil Eifrem.

Gällande de hajpade börsplanerna så är de fortfarande på tapeten. Men först och främst finns andra mål.

Vill behålla kontrollen

Rapidus AW med Neo4j Emil Eifreim

– Vi fokuserar på att bygga ett bolag som kan gå till börsen. Har man hög innovationshöjd som löser problem och som kunderna älskar, då har du bra siffror. Då kan du välja att göra en exit, ett ord jag hatar då jag inte vill lämna bolaget, eller så kan du gå till börsen. Börsen är ett medel, inget mål och det är inte särskilt viktigt för mig. Jag vill bygga ett obereoende bolag som överlever flera generationer, men investerarna vill se likvidet och då måste man till börsen, sa Emil Eifrem, och tillade:

– Just nu är jag glad att vi inte är på börsen. Jag kan fokusera på målet att vi ska bli kassaflödespositiva och jag behöver inte tänka kortsiktigt och på att leverera kvartalsvis. Förr eller senare hamnar vi på börsen. Eller så säljer vi bolaget och blir en avdelning på en jätte som exempelvis Google. Vi måste ju se till att investerarna får avkastning.

Tagit in miljarder

Neo4j har tagit in mycket pengar under årens lopp. 2021 fyllde bolaget på kassan med 2,7 miljarder kronor, vilket ska vara den största investeringen hittills i ett privatägt bolag som sysslar med databaser. Så sent som förra sommaren tog bolaget in ytterligare 500 miljoner kronor. För det kostar att driva grafdatabasbolag.

– Vi är ett kostsamt bolag att driva, bland annat måste vi anställa många duktiga utvecklare. Och på go to market-sidan finns det en stor korrelation mellan tillväxttakt och viljan att använda produkten.

Panamadokumenten blev genombrott

Neo4j:s stora genomslag kom med Panamadokumenten 2016. Drygt elva miljoner dokument hade läckts från en panamansk advokatfirma. Neo4j blev spindeln i nätet som fann kopplingar mellan konton, transaktioner, skalbolag och adresser, och hjälpte journalister att knyta makthavare till skattefusk.

– Det gjorde att vi kunde förklara kraften i vår produkt, sa Eifrem. Som tidigare under kvällen försökt förklara för Rapiduspubliken vad bolaget faktiskt gör.

Vilket leder oss in på frågan, vad betyder Neo4j egentligen? Tanken var att Neo4j skulle ha ett mer klatschigt namn. Neo, kort och gott, från filmen Matrix och som betyder ny på latin.

– Men att registrera neo.com var svindyrt. Domänen kostade 2000 dollar! Därför la vi till 4j, som är ett begrepp inom Javautveckling. Då kostade domänen bara 9 dollar. Nu är vi här 20 år senare och som ni hör har vi ett slagkraftigt namn som direkt förklarar vad vi jobbar med, sa Eifrem med ett stort skratt.

Foto: Kristoffer Lindblad
Text: Martin Linderoth

Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.

  • Oh, så trevligt vi hade

    Drygt 100 Rapidusvänner samlades under onsdagskvällen för att i vanlig ordning njuta av god mat, dryck, nätverkande och ett fullspäckat scenprogram. Här är mingelbilderna.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Eventet drog storpublik

    Rapidus allra första pitchevent drog storpublik till Elite Hotel Ideon i Lund på tisdagseftermiddagen. Regionens mest spännande företag som står inför uppskalning fick chansen att presentera sig för investerare, branschfolk och nyfikna Rapidusvänner.

  • Redo att shoppa för 20 miljarder

    Polymerkoncernen Trelleborg har fortfarande rejäla förvärvsmuskler efter försäljningen av affärsområdet Wheels för snart två år sedan. I fredags gästade vd Peter Nilsson Rapidus frukostmöte där han även luftade sina tankar om Dunkerstiftelsernas ägande.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • ”Märkligt att vi inte lyckas bättre”

    Går det att ta ett företag från ax till limpa i Helsingborg? Panelen svarade med viss tvekan ja när Rapidus bjöd in till AW på onsdagen. Här är förbättringspotentialen.

  • Företagen som kan vinna på Guldgalan

    På torsdagen är det galakväll med entreprenörer i fokus då Marknadsföreningen i Helsingborgsregionen arrangerar MiH Guld. Rapidus läsare känner igen flera av de nominerade. Här är de.

  • Hon utvecklar framtidens ekonomi

    Cecilia Skingsley spåddes bli ny riksbankschef efter Stefan Ingves. I stället gick hon till BIS Innovation Hub där hon leder arbetet med att utveckla nya teknologier för framtidens ekonomi. I fredags stod hon på scen när Rapidus bjöd in till höstens första frukostträff.