måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hövding gör comeback — utvecklas i Lund

Ett drygt år efter att österrikiska Isi Group köpte Hövdings konkursbo står det klart: Den fjärde generationen av Hövdinghjälmen är på väg. Och den kommer delvis från Lund.

Malmöbolaget Hövding, som gjort sig känt för sina airbagcykelhjälmar, gick i konkurs med buller och bång i slutet av 2023. Detta efter att Konsumentverket i november samma år förbjudit försäljningen av hjälmen Hövding 3, bolagets enda produkt. Konsumentverket bedömde att hjälmen hade stora säkerhetsbrister, något bolaget bestred.

Hövdings helägare Joel Eklund kallade Konsumentverkets agerande för ett rättsövergrepp.

Ett permanent köpstopp och återkallelse överklagades av Hövding till Förvaltningsrätten, där bolaget också fick rätt, men skadan var redan skedd och bolaget lämnade in en konkursansökan precis före jul i december 2023.

I februari 2024 blev det offentligt att den österrikiska industrikoncernen Isi Group, som gör såväl gräddsifoner som tryckgaskomponenter och airbags, köpte delar av konkursboet. De köpte inte inventarier och lagret av Hövding 3-hjälmar, men däremot all teknologi, patent, IP-rättigheter och kunskap som tillhörde bolaget. Konkursförvaltaren Johan Klåvus var mycket fåordig om affären och ville inte uppge någon köpeskilling.

I konkursboets prospekt angavs att Hövding hade påbörjat utvecklingen av en fjärde generation Hövding-hjälm och att den, med rätt satsning, skulle kunna göra entré på marknaden inom två år.

Förbereder marknadsreintroduktion

Nu står det klart att ett av Isi Groups dotterbolag, Isi Automotive Group, valt att gå vidare med detta, men väljer att än så länge att säga minsta möjliga om satsningen.

— Vi är fortfarande i förberedelsefasen inför att göra en lyckad marknadsreintroduktion och föredrar att fokusera på utveckling och planering just nu, skriver Alexander Haag, chef för bärbara airbags på Isi Automotive i ett mail till Rapidus.

Alexander Haag vill ännu inte prata om när en Hövding 4 kan lanseras, eller på vilka marknader hjälmen planerar att säljas. Han vill heller inte kommentera frågan om hur Isi Automotive ska säkerställa att Hövding 4 inte råkar ut för samma problem hos Konsumentverket som sin föregångare.

Utvecklas i Lund

Hjälmen kommer fortsatt att ha en stark koppling till Skåne. Ingenjörskonsulterna på Lundinova, ett dotterbolag till Sigma Connectivity, kommer att vara med i utvecklingen av den nya hjälmen, precis som de har varit vid tidigare Hövdingmodeller.

— Vi är samarbetspartner när det gäller produktutveckling och ansvarar för delar av produktutvecklingen, säger Johannes Book, som är projektledare på Lundinova.

Det är bland annat mjukvaruutvecklingen som Lundinova kommer att ansvara för, liksom appfunktionaliteten. Eftersom det är Isi Automotive som är produktägare får Lundinova inte lov att avslöja mer än så, men Johannes Book berättar att det för dem är ett stort avtal.

— Vi är fantastiskt glada för att få vara med på resan. Produkten är en innovation som vi är superstolta att ha nära oss, säger Johannes Book till Rapidus.

Konsumentverket är tyst

Strax efter Hövdings konkurs skrev medgrundaren och uppfinnaren av Hövding 1 och 2, Anna Haupt, som vid det laget lämnat bolaget, ett öppet svar på Konsumentverkets kritik i Dagens Industri. Hon avslutade texten med en träffsäker framtidsspaning, och med en fråga som fortfarande är av högsta relevans:

”Kanske kommer den österrikiska gasgeneratortillverkaren iSi att utveckla en Hövding 4, trogen underleverantör till Hövding sedan starten. De levererade till Hövding med säkerhetskrav framtagna för bilindustrin. Skulle en Hövding 4 få säljas i Sverige eller är ett huvudskydd som inte sitter på huvudet numera för djärvt för Konsumentverket?”

Rapidus har sökt Konumentverket men inte fått svar.

Julia Fryklund

Ett drygt år efter att österrikiska Isi Group köpte Hövdings konkursbo står det klart: Den fjärde generationen av Hövdinghjälmen är på väg. Och den kommer delvis från Lund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.