onsdag 16 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Känns som att vi drog nitlotten”

Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

– Vi fick beskedet från Vinnova i går. Det finns ingen motivering till beslutet och det går inte att överklaga. Det låter lite som att vi har varit med i ett lotteri och dragit nitlotten, säger Daniel Persson.

Enligt honom behöver Sverige satsa på innovation och entreprenörskap, och då framförallt på alla de organisationer som hjälper till att bygga upp systemet.

Vinnova bedömer inkubatorernas bolag i ansökningsprocessen om stöd. Innebär det här att Minc har sämre bolag än andra?

– Bra fråga. Vi är väldigt stolta över de bolag vi har på Minc – de är innovativa, drivna och har stor potential. Vinnovas bedömningar är deras egna, och vi hade självklart gärna tagit del av mer feedback för att förstå deras perspektiv. Systemet ser ut som det gör, och det påverkar oss alla på olika sätt. Vårt fokus ligger på att fortsätta stötta våra entreprenörer på bästa möjliga sätt, säger Daniel Persson.

På Smile är minerna desto gladare.

– Vi får 7,3 miljoner utbetalt per år under fyra år. 1,3 miljoner går direkt till bolagen genom så kallat verifieringsstöd. Övriga 6 miljoner går till att internt bygga upp verksamheten och supportstödet till våra bolag, exempelvis genom att anställa affärscoacher, säger Smiles vd Ulrika Ringdahl.

För att få stödet har Smile i ett första steg skickat in en ansökan med en verksamhets- och utbildningsbeskrivning.

– Därefter har vi skickat in information om 15 av våra inkubatorbolag. Sedan bedöms kvaliteten på bolagen och finansieringen baseras på hur många av bolagen som uppfyllt Vinnovas kriterier. Vår fördel är att bolagen skulle verka inom deeptech och vi har bolag inom läkemedel, medicinteknik och foodtech, säger Ulrika Ringdahl.

Hon nämner bland andra biotechbolaget Asgaard Therapeutics som arbetar med cancerimmunterapi, medtechbolaget DX4 Health som arbetar med diagnostiska tester för IVF-behandling och innovationsbolaget Saveggy, vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker.

Förra året omsatte Smile cirka 26 miljoner kronor. Basfinansieringen på totalt 8 Mkr kommer från Smiles ägare, 2 Mkr från varje partner: Lunds kommun, Lunds universitet, Medicon Village och Region Skåne. Övriga pengar kommer från EU och olika regionala fonder.

– Pengarna från Vinnova ger en kredibilitet och blir en viktig kvalitetsstämpel som öppnar upp dörrarna till annan finansiering, säger Ulrika Ringdahl.

Ola Nilsson
Martin Linderoth

Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.


  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.

  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.