tisdag 15 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Känns som att vi drog nitlotten”

Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

– Vi fick beskedet från Vinnova i går. Det finns ingen motivering till beslutet och det går inte att överklaga. Det låter lite som att vi har varit med i ett lotteri och dragit nitlotten, säger Daniel Persson.

Enligt honom behöver Sverige satsa på innovation och entreprenörskap, och då framförallt på alla de organisationer som hjälper till att bygga upp systemet.

Vinnova bedömer inkubatorernas bolag i ansökningsprocessen om stöd. Innebär det här att Minc har sämre bolag än andra?

– Bra fråga. Vi är väldigt stolta över de bolag vi har på Minc – de är innovativa, drivna och har stor potential. Vinnovas bedömningar är deras egna, och vi hade självklart gärna tagit del av mer feedback för att förstå deras perspektiv. Systemet ser ut som det gör, och det påverkar oss alla på olika sätt. Vårt fokus ligger på att fortsätta stötta våra entreprenörer på bästa möjliga sätt, säger Daniel Persson.

På Smile är minerna desto gladare.

– Vi får 7,3 miljoner utbetalt per år under fyra år. 1,3 miljoner går direkt till bolagen genom så kallat verifieringsstöd. Övriga 6 miljoner går till att internt bygga upp verksamheten och supportstödet till våra bolag, exempelvis genom att anställa affärscoacher, säger Smiles vd Ulrika Ringdahl.

För att få stödet har Smile i ett första steg skickat in en ansökan med en verksamhets- och utbildningsbeskrivning.

– Därefter har vi skickat in information om 15 av våra inkubatorbolag. Sedan bedöms kvaliteten på bolagen och finansieringen baseras på hur många av bolagen som uppfyllt Vinnovas kriterier. Vår fördel är att bolagen skulle verka inom deeptech och vi har bolag inom läkemedel, medicinteknik och foodtech, säger Ulrika Ringdahl.

Hon nämner bland andra biotechbolaget Asgaard Therapeutics som arbetar med cancerimmunterapi, medtechbolaget DX4 Health som arbetar med diagnostiska tester för IVF-behandling och innovationsbolaget Saveggy, vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker.

Förra året omsatte Smile cirka 26 miljoner kronor. Basfinansieringen på totalt 8 Mkr kommer från Smiles ägare, 2 Mkr från varje partner: Lunds kommun, Lunds universitet, Medicon Village och Region Skåne. Övriga pengar kommer från EU och olika regionala fonder.

– Pengarna från Vinnova ger en kredibilitet och blir en viktig kvalitetsstämpel som öppnar upp dörrarna till annan finansiering, säger Ulrika Ringdahl.

Ola Nilsson
Martin Linderoth

Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.