torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Restaurangerna kvar i tunneln

|  
|  

Enligt branschorganisationen Visita väntas ett år med nolltillväxt för restaurangbranschen. Konkurserna haglar och handelshinder sätter käppar i hjulen för ökad tillväxt. Detta måste hända.

Höga hyror och inköpspriser och historiskt höga löneökningar, skattehöjningar samt återbetalningar av uppskjutna skatter sedan pandemin sätter press på en redan pressad bransch, där restaurangerna har svårt att återhämta sig.

Visitas siffror visar också att det dystra rekordet i antalet restaurangkonkurser under pandemin tangerades under december månad.

– Det är många restauranger som har det väldigt tufft och det finns en del orosmoln på horisonten. Exempelvis Tysklands dåliga ekonomi och aviserade handelstullar som leder till ökade inköpspriser, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.

Enligt honom är vägen tillbaka till lönsamhet för restaurangerna att efterfrågan tar fart. Här sätts hoppet till räntesänkningarna.

“Den nuvarande prognosen är att vi ser en vändning till sommaren.”

Thomas jakobsson

– Än så länge har restaurangkonsumtionen inte tagit fart. Räntesänkningar får effekter med fördröjning. När hushållen får reallöneökningar och mer disponibel inkomst via skatten så kan restaurangkonsumtionen ta fart, den nuvarande prognosen är att vi ser en vändning till sommaren, säger Thomas Jakobsson.

Det är obalansen mellan intäkter och kostnader som pressar restaurangernas lönsamhet och leder till kraftigt förhöjt antal konkurser.

– Vi behöver komma tillbaka till balans. Då är en nyckel att efterfrågan ökar men också att kostnadsutvecklingen dämpas. Kostnaderna hade egentligen behövt sjunka men det händer ju väldigt sällan. Ett sätt att få det att hända är att sänka skatteuttaget, exempelvis via arbetsgivaravgifterna för unga samt alkoholskatt.

Martin Linderoth

Enligt branschorganisationen Visita väntas ett år med nolltillväxt för restaurangbranschen. Konkurserna haglar och handelshinder sätter käppar i hjulen för ökad tillväxt. Detta måste hända.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Swedencare förvärvar för halv miljard

    Malmöbolaget Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, köper ett brittiskt bolag för upp till mer än en halv miljard kronor. Vd Håkan Lagerberg siktar på både nytt produktsortiment och nya marknader.

  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

  • Återbruksbolaget kastar in handduken

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Dansk modemässa med svenska utmaningar

    I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn.
    I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.

  • ”Ät lunch ute på måndagar!”

    Den skånska krögaren Daniel Pembert ser ljusglimtar. Men folk måste börja äta lunch ute på måndagar och fredagar, säger han.

  • Kjell faller på nyemission

    Kjell Group, moderbolag till elektronikkedjan Kjell & Company med huvudkontor i Malmö, aviserar en nyemission på 200 Mkr. En del ska gå till investeringar, men aktien faller.

  • Enorama överger nikotintuggummin

    Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.