torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mörkt för skånskt nyföretagande

|  
|  ,

Det går dåligt för det skånska nyföretagandet. Antalet nystartade bolag var under förra året det lägsta på 19 år. En ny sammanställning visar hur Skåne stod sig jämfört med övriga landet.

Under 2024 minskade antalet nystartade företag i Skåne med 10 procent jämfört med året innan. Totalt startades 7228 nya bolag i Skåne förra året, den lägsta siffran sedan 2005.

Det visar statistik från Bolagsverket som IT-företaget Visma har sammanställt.

Den skånska utvecklingen var ännu sämre än i Stockholms län och i Västra Götaland, alltså Göteborgsregionen, där nyföretagandet endast minskade 8 respektive 7 procent. Skåne låg också sämre till än riksgenomsnittet på 9 procent.

I hela landet registrerades 57 415 nya företag förra året – en nedgång med hela 27 procent jämfört med toppåret 2021. Den som vill hitta en lägre siffra får gå ända tillbaka till finanskrisåret 2009.

– Om regeringen vill stimulera företagande vore det en given första åtgärd att sänka arbetsgivaravgifterna och återinföra ersättningen för sjuklönekostnader så att de som skapar nya arbetstillfällen inte straffas när de blir arbetslösa, sjuka, får barn eller av annan anledning inte kan arbeta, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Anne Marbrandt, vd på Nyföretagarcentrum Öresund som erbjuder rådgivning för nystartade företag, bekräftar bilden av en skånsk nedgång.

– Vi märker även hos oss att färre företag startas, det är en avsevärd skillnad. Men vi märker samtidigt en väldigt god vilja och bred uppslutning hos det lokala näringslivet att stötta nyföretagandet.

Hon tror att sänkta arbetsgivaravgifter eller olika former av lättnader i regleringar för företagare är viktigare i tillväxtfasen snarare än det som i första hand skulle öka nyföretagandet.

– Jag tror att oron i omvärlden över huvud taget gör att man inte vågar tänka lika fritt och inte vågar ta risk på samma sätt. Då kanske det ger en känsla av trygghet att ha en anställning istället. Men det vi kan göra på hemmaplan är att välja att handla lokalt och stötta det lokala näringslivet, oavsett hur det ser ut i omvärlden.

Ola Nilsson

Det går dåligt för det skånska nyföretagandet. Antalet nystartade bolag var under förra året det lägsta på 19 år. En ny sammanställning visar hur Skåne stod sig jämfört med övriga landet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.