måndag 25 november 2024

inloggad som

Kronofogden utreder Tretton37

|  
|  

För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika  IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar. 

Skulden uppgår till drygt 14,5 miljoner kronor och förföll till betalning den 16 september, alltså exakt för en månad sedan. Tretton37 har ytterligare en skuld hos Kronofogden, på cirka 372 000 kronor. 

Detta är första gången bolaget har obetalda skulder hos Kronofogden, som bekräftar för Rapidus att en utredning har dragit i gång. När den är klar är oklart, det beror enligt Kronofogden på hur lätt eller svår utredningen är att genomföra. 

Enligt Deniz Yildirim, vd på Tretton37, har han inte fått någon information om att en utredning har startat. Rapidus har försökt nå Yildirim på telefon, men fått återkoppling på frågor via sms. Där skriver han: 

”Vi har tagit emot en underrättelse som informerat oss om att bolaget har en skuld att betala. Enligt beslutet förväntas betalningen ske under denna vecka”. 

Rapidus har även ställt frågor om vad skatteskulden beror på och om Tretton37 kan betala skulden. Deniz Yildirim skriver vidare: 

”Jag vill påminna om att dessa uppgifter inte är avsedda att vara publika, och därför kan jag inte kommentera dem i nuläget. Det enda jag kan säga är att vi är i en långt gången process med en ny investerare i bolaget”.

Vad händer om Tretton37 inte kan betala skulden?

”Din fråga verkar vara retorisk. Jag hoppas på din förståelse och tackar för ditt intresse”, avslutar Yildirim. 

Rapidus skrev för en månad sedan om den nya investeraren som Deniz Yildirim nämner. Tretton37 har dragits med ekonomiska problem under året. Dessa kulminerade i juli när 25 procent av de anställda i Sverige inte fick sina löner utbetalda i tid. Som en skänk från ovan lyckades Deniz Yildirim i sista stund få in kapital från en utländsk investerare så att lönerna kunde betalas ut med några dagars försening.

Rapidus har sedan publiceringen försökt få svar på vem investeraren är. Men Deniz Yildirim har hittills avböjt att svara på frågan. 

I samma veva som problemen hopade sig och kapitalbehovet i Tretton37 blev skriande valde hela styrelsen att hoppa av. Det gäller Eric Persson, Tobias Håkansson, Anders Dellson och inte minst ordföranden, techprofilen och Qlick-grundaren Lars Björk. Då berättade Deniz Yildirim för Rapidus att val av en ny styrelse ska ske inom en månad. 

”Jag har några förslag på styrelseledamöter och den utländska investeraren har några internationella kandidater. Än så länge har vi haft en prestigelös dialog. Sen får vi se om jag sitter kvar som vd, styrelseordförande eller som någon annan kapacitet framöver”. 

Det har nu gått en dryg månad, men än så länge är ingen ny styrelse på plats. 

Läs intervjun med Deniz Yildirim där han berättar om sina planer för att rädda Tretton37 här.  

Martin Linderoth

För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.