torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Tretton37 räddat i elfte timmen

|  
|  

IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

I förra veckan kunde Rapidus avslöja krisen i IT-konsultbolaget Tretton37. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande.

Efter publiceringen har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Bland annat hörde grundaren och bolagets vd Deniz Yildirim, som Rapidus sökt vid upprepade tillfällen, av sig. Nu vill han ge sin bild av vad som hänt.

Deniz Yildirim

Deniz Yildirim klev in som vd i Tretton37 i februari förra året, en post han haft tidigare mellan åren 2010 och 2016. I samma veva tog techprofilen och Qlick-vd:n Lars Björk över ordförandeklubban i bolaget.

– De senaste två åren har vi ägnat åt att städa upp gamla synder då vi tog lån för att finansiera tillväxten eftersom vi trodde att vi skulle få upp kassaflödet. Men den sviktande konjunkturen i Sverige och IT-branschen gjorde att vår prognos visade sig vara grovt optimistisk, säger Deniz Yildirim och fortsätter:

– Det här har lett till att vår skuldsättning ökat radikalt och vi har fört en dialog med både intressenter och banken kring kovenanter då dessa inte längre uppnås enligt uppsatta mål. Men jag vill vara tydlig med att den här situationen är ingen annans fel än mitt. Jag är kapten i laget och jag har varit med och tagit besluten tillsammans med styrelsen.

Den sinande kassan ledde under 2023 till varsel och en del av bolagets kompetens försvann. Han berättar att medan många konkurrenter sänkte sina priser låg Tretton37 kvar i pris under en längre period. Det påverkade beläggningsgraden negativt.

I juli i år kulminerade allt när 25 procent av de anställda i Sverige inte fick sina löner utbetalda i tid. Styrelsen hade något tidigare kallat till sig Deniz Yildirim för ett möte. Med på mötet fanns bolagets advokater som tillsammans med styrelsen föreslog en företagsrekonstruktion. Men Yildirim sade nej.

– De sa till mig att om vi inte genomför en rekonstruktion så kommer vi bli ansvariga för skatter och löner som eventuellt inte betalas. Vid det här laget var vi väldigt nära att skriva på ett investeringsavtal med en utländsk investerare, men signaturen var inte på plats. Kalla mig risktagare eller optimist, men tror jag på något så går jag all-in. Även om risken handlade om mycket pengar ansåg jag att bolaget ändå kunde återhämta sig utan rekonstruktion. Jag antar att styrelsen inte var villig att ta den risken, vilket jag har respekt för, och de sa lycka till.

Lars Björk

Oenigheterna ledde alltså till att samtliga i styrelsen lämnade sina uppdrag. Det gäller Tobias Håkansson, Anders Dellson och inte minst ordföranden Lars Björk. Ledamoten Eric Persson lämnade sin ledamotspost tidigare för ett vd-jobb på ett annat bolag.

Avhoppen har fått Deniz Yildirim att leta med ljus och lykta efter en lösning.

– För att klara löneutbetalningarna i juli i tid ringde jag runt till några miljonärer och miljardärer i vår ägarkrets för att få en fyra dagars bryggfinansiering varav enbart två var bankdagar. Jag sa till alla att om vi inte gör det här blir det världens största shitshow.

– Jag blev oerhört förvånad över att det inte gick att låna de 5 miljoner vi behövde för enbart två bankdagar. Det innebar att vi inte kunde betala ut lönerna i tid och för det skäms jag som en hund. Men till slut hade jag inga fler nummer kvar att ringa.

Som en skänk från ovan lyckades Deniz Yildirim i sista stund få in kapitalet från den utländska investeraren så att lönerna kunde betalas ut med några dagars försening. Vem det är vill Yildirim inte avslöja än, men han erkänner att utan investeringen på cirka 10 miljoner kronor hade Tretton37 antagligen inte överlevt.

– Vi har avtalat om ytterligare en kapitalinjektion på 20 miljoner kronor. Jag äger 100 procent av ägarbolaget till Tretton37, Nordic Delta Group, och jag säljer en del av mitt ägande av Nordic Delta till den utländska investeraren. När Nordic Delta är kapitaliserat skjuter vi in kapitalet i Tretton37, säger Deniz Yildirim.

Han säger vidare att det återstår att se hur de ska hantera Tretton37, först väntar val av en ny styrelse.

– Det ska ske inom en månad. Jag har några förslag på styrelseledamöter och den utländska investeraren har några internationella kandidater. Än så länge har vi haft en prestigelös dialog. Sen får vi se om jag sitter kvar som vd, styrelseordförande eller som någon annan kapacitet framöver.

Förra året omsatte Tretton37 338 miljoner kronor, förlusten landade på 2 miljoner kronor. Men enligt Deniz Yildirim är den värsta tiden över.

– Men jag och den utländska investeraren är överens om att det behövs skjutas till ytterligare 30 miljoner för att vara på den säkra sidan. Likviditeten är inget problem i dagsläget, men vi har en lång resa framför oss. Men nu har vi förutsättningar för att göra nödvändiga förändringar. Konsultbranschen är inne i ett paradigmskifte och måste hitta nya sätt att arbeta, säger Yildirim.

På frågan om det kommer att krävas fler varsel framöver säger han:

– Det ser stabilt ut, men jag kan inte svara på det. Det är självklart inget jag vill, men något jag kanske tvingas göra. Dock tror jag att vi kommer tillbaka till ett normalläge ganska snabbt när hela investeringen kommit in. Jag är extremt motiverad och jag ser även att hela mellanchefsskiktet är det. Nu är jag ute och besöker varenda kund och berättar om situationen så transparent som möjligt.

Tretton37 grundades 2010 i Lund och hade vid utgången av förra året 257 anställda, fördelade på kontor i Lund, Helsingborg, Stockholm, Borlänge och Ljubljana i Slovenien. Bland kunderna finns Paradox Interactive, Telia, Tibber, Prisjakt, ICA och Elon. Deniz Deniz Yildirim äger 64,9 procent av Tretton37 genom Nordic Delta Group.

Martin Linderoth

IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna.