måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bittert slut för Duearity

|  
|  ,

Tinnitusbolaget Duearity lämnade i förra veckan in sin konkursansökan. Men grundarna vägrar ge upp. I ett öppet brev som Rapidus fått ta del av riktar de osande kritik mot “bebisinvesterare” och “troll”. “Sverige är sämst i världen”, skriver de.

Så sent som i augusti i år avslutade Duearity, i ett sista försök att rädda bolaget, en företrädesemission av units. Emissionen tecknades endast till 33 procent inklusive konverteringar och förra veckan kastade bolaget in handduken och lämnade in en konkursansökan till Malmö tingsrätt. I och med konkursen har de cirka 2 000 aktieägarna fått se runt 80 miljoner investerade kronor gå upp i rök.

Rapidus har fått ta del av ett öppet brev som Duearity-grundarna tänker publicera på LinkedIn. Där skriver Fredrik Westman (tv) och Peter Arndt bland annat:

”Vi är medvetna om att det finns många som just nu är ledsna och arga på grund av aktiekursens utveckling. Samtidigt känns det gruvligt att inse att en hel del aktieägare och investerare inte tycks se potentialen i ett medtech-bolag av Duearitys kaliber.”

Duearity, med bas i Malmö, startade för fyra år sedan av bland andra Peter Arndt som är upphovsman till produkten och bolagets vd Fredrik Westman. De har själva pumpat in 10-12 miljoner i Duearity, ett bolag som de uppskattar hade ett börsvärde på cirka 300 miljoner för några år sedan då investeringsklimatet var stekhett.

I brevet skriver de vidare:

”Världen har vänts upp och ner på några få år. Inte minst den värld vi som small cap-bolag verkar inom. Vi menar allvar när vi säger att Duearity, för några få år sedan, hade varit värt 300 miljoner kronor. Eller 400 eller 500 miljoner. Det var fullkomligt galet och ”investerare” slängde pengar efter bolag, oavsett om bolaget genomförde en börsnotering eller genomförde sin elfte nyemission. Nu har allt, som sagts, vänts upp och ned. Barn har kastats ut med badvattnet.”

När Rapidus ringer upp de båda grundarna osar de av harm.

– Marknadsklimatet är brutalt för många startups. Sverige är det sämsta landet i världen på att hantera medtech-innovationer. Här förstår man inte att det tar lång tid att skapa förtroende i alla leden och flera aktieägare inser tyvärr inte vad vi de facto åstadkommit och var vi står i förhållande till liknande noterade medtech-bolag. Vi vill hävda att förmågan att sålla agnarna från vetet inte finns, säger Duearitys medgrundare Peter Arndt.

Duearitys vd Fredrik Westman har ytterligare förklaringar till varför bolaget gått i graven.

– Marknadsklimatet har uppenbarligen förändrats. Vi har utvecklat en väl fungerande produkt, distributörsnätverk, startat produktion hos pålitliga och skickliga producenter, samt slutfört en studie med mycket goda resultat. Men ändå har aktien gått ner. Det vi har saknat hela tiden är en stark huvudägare som följer med bolaget och går in med ett tiotal procent vid varje kapitalanskaffning. Det har också tagit längre tid att ta sig till marknaden än vad vi först trodde och det har varit svårt att kommunicera produktens potential.

Trots det bittra slutet hoppas Peter Arndt och Fredrik Westman att Duearitys produkt ska leva vidare.

– Vår förhoppning står till en konkursförvaltare och att någon av alla de vi har pratat med de senaste åren tar över det. Vår investering har försvunnit, det vi kämpar för nu är att få ut på marknaden. Det finns intressenter som vi har förhandlat med och som visat intresse. Men det är inget vi styr över nu, säger Fredrik Westman.

Han säger också att om det finns en intressent som behöver hjälp så kommer både han själv och Peter Arndt att bistå processen. Men att de båda kommer jobba vidare med Duearity är inte troligt.

– Vi har ett potentiellt gemensamt projekt som vi startade för ett år sedan, i en helt annan bransch. Det handlar om att förhindra betesskador från älg och klövvilt inom jordbruket. Men innan vi går vidare med det måste vi först avsluta konkursen, säger Fredrik Westman.

Det öppna brevet från Duearity-grundarna har bittra formuleringar.

”Istället har förväxta bebisinvesterare och nättroll publicerat hundratals korkade spekulationer och felaktig fakta i forum, samt att ekonomiska formler och några procents profit på kort sikt fått vägleda bedömningen av bolaget. Likaså ”medier” som ”analyserar” bolag och utfärdar varning för att grundarna inte investerar. De förstår inte att grundarna redan investerat allt de har och mer därtill i tid och pengar. ”Analyser” av bolaget har tyvärr varit lika grunda som havet vid Lomma beach. Spekulativa diskussioner i forum har i mångt och mycket avgjort bolagets öde, tyvärr alltför ofta utifrån nättrollens inlägg”, skriver grundarna i brevet.

– Vi är inte bittra, det viktiga för oss är att vår produkt på något sätt kommer ut på marknaden. Vi har gjort allt vi kan, säger Peter Arndt.

Fredrik Westman:

– Det är bara att bryta ihop och gå vidare. Från början hade vi en e-handelsmodell där vi tänkte sälja produkten direkt till patient. Men det finns för många oseriösa aktörer på marknaden och kunderna vågade inte trycka på köpknappen i tron om att det var ett scam. Därför lade vi om strategin och införde en distributionsmodell, men det har tyvärr ändå inte fungerat.

Duearitys produkt Tinearity G1 skickar in så kallat vitt brus i skallbenet som fungerar som en högtalare. Vitt brus är enkelt uttryckt alla frekvenser samtidigt. Tanken är att detta ska störa de oönskade ljud en person med tinnitus upplever.

Martin Linderoth

Tinnitusbolaget Duearity lämnade i förra veckan in sin konkursansökan. Men grundarna vägrar ge upp. I ett öppet brev som Rapidus fått ta del av riktar de osande kritik mot “bebisinvesterare” och “troll”. “Sverige är sämst i världen”, skriver de.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.