onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Nya rön kan ge Cantargia medvind

|  
|  

Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

Cantargia utvecklar antikroppsbaserade läkemedel. Längst har projekten inom bukspottkörtelcancer och trippelnegativ bröstcancer kommit, de befinner sig i klinisk fas 2.

– Vi har traditionellt uppfattats som ett cancerbolag. Det som har hänt nu är att vi verkligen visat att vi har två ben att stå på: även inom området autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar har vi fått bra resultat med vår produkt CAN10. Produkten har visat att den redan vid enstaka dos i pågående fas 1-studie verkligen gör vad den ska. Det stärker ”caset”. Vi kommer att starta en multipeldosstudie vilken dag som helst, säger Göran Forsberg, vd för Cantargia. Han fortsätter:

– Och när det gäller CAN10 har vi också fått draghjälp av vetenskapliga resultat, som läkemedelsbolagen Abbvie och Boehringer Ingelheim har presenterat rörande en ganska vanlig hudsjukdom. CAN10 påverkar samma biologiska mekanismer som bolagen presenterade. Vi har därmed insett att detta är en väldigt intressant sjukdom för oss att gå in i kliniska fas 2-studie med.

Det handlar om “Hidradenitis suppurativa hidradenit”, eller acne inversa, som drabbar cirka en procent av befolkningen. Det är en kronisk, ofta smärtsam, immunologisk hudsjukdom som kännetecknas av inflammation i huden, oftast i armhålor och ljumskar. I de inflammerade områdena uppstår ofta knölar, bölder och sår. Den behandlas bland annat med antibiotika.

Delårsrapporten visar en minskad förlust för första halvåret, rörelseresultatet är minus 85 Mkr jämfört med minus 140 Mkr motsvarande halvår i fjol, något som Göran Forsberg förklarar:

– Vi har haft många kliniska studier pågående som har avslutats, vilket har minskat våra kostnader. Cantargia är ett virtuellt bolag utan egna labb, så våra egna personalkostnader är låga.

I oktober förra året gjorde bolaget en riktad nyemission som tillförde bolaget nära 60 Mkr före avdrag för kostnader. I delårsrapporten redovisas att bolaget har 85 Mkr i likvida medel vid halvårets utgång. Göran Forsberg har tidigare berättat för Rapidus att han beräknar att pengarna ska räcka en bit in i 2025.

Bolaget meddelar också att Liselotte Larsson, operativ chef, slutar i oktober.

– Hon har själv valt att sluta och vi har en rekrytering som pågår. Liselotte har ett brett ansvar som kommer att fördelas mellan flera tjänster, som en konsekvens av att organisationen växer och personerna blir mer specialiserade. Ton Berkien, som vi nu har anställt som chief business officer, tar över en del av hennes ansvarsområden.

Cantargia har ett börsvärde på 725 Mkr. Aktien handlas för 4 kr.

Elisabet Ottosson

Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.

  • Labbet som ökar vinsten

    Kontraktslaboratoriet Redoxis i Lund ökar omsättning och vinst trots att kunderna, många mindre läkemedelsutvecklingsbolag, har svårt att finansiera sin forskning. Vd Malin Hultqvist förklarar tricket.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.


  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Full fart i life science-bolagens kapitalanskaffning

    Flera skånska bolag söker finansiering så här i slutet av året. Här blandas offensiva emissioner och rena överlevnadspengar. Rapidus har ställt samman några av senhöstens större kapitalanskaffningar.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.

  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.