torsdag 21 november 2024

inloggad som

Flatfrog-grundare utmanar patentbranschen med AI

|  
|  ,

Den nya satsningen Lightbringer, med en Flatfrog-grundare i bakgrunden, har utvecklat en plattform som med hjälp av AI helt ska ta bort mänsklig hantering vid patentansökningar. En första investeringsrunda är hamn och samarbetsavtal tecknat med en större svensk IP-byrå.

Lightbringer grundades förra året av vd Dominic Davies, med egen bakgrund både inom programmering och som patentombud, tillsammans med Flatfrog-grundaren Ola Wassvik och Markus Andreasson, även han med bakgrund på Flatfrog, ett bolag i Lund som utvecklar avancerade bildskärmar.

Från vänster: Ola Wassvik, Markus Andreasson, Dominic Davies

Ligthbringers investerare i den första rundan på 8,5 miljoner kronor är Skåne Ventures (investeringsbolaget som Minc, Ideon Innovation, Hetch och Krinova ligger bakom), Johan Billgren, en av Inrivers grundare, Jimmy Lundström, medgrundare i SaaS-bolaget Refined, investeringsbolaget Likeminded och egna styrelsemedlemmen Johannes Bolvede. De tre grundarna äger dock fortsatt majoriteten av bolaget.

– Pengarna gör att vi kan röra oss snabbare framåt, anställa ett större utvecklingsteam, fler säljare och marknadsförare, säger Dominic Davies.

Där den traditionella processen med patentombud är tidskrävande och dyr för innovativa företag ska Lightbringers plattform göra den tillgängligare, snabbare och billigare. Dessutom med en prenumerationsmodell som ska göra det enklare att budgetera kostnaderna för patent, något som i praktiken är svårt för många bolag idag.

– Visionen är att helt automatisera detta men om du använt Chat GPT har du sett att tekniken fortfarande är något begränsad och man kan inte alltid lita på den. Så idag har vi ett hybridsystem av AI och mänskliga patentombud.

Tanken är att den tekniska plattformen med hjälp av AI ska göra jobbet med att formulera och hantera patentansökningarna, helt utan mänsklig handpåläggning. Men där är man alltså inte riktigt än.

– Vår plattform intervjuar uppfinnarna och hjälper dem att beskriva och dokumentera sin teknologi. AI:n förbereder en patentansökan och presenterar den för ett patentombud som ger feedback och korrigerar innan den skickas iväg.

Ett samarbetsavtal tecknades nyligen med IP-byrån Bergenstråhle & Partners som tillhandahåller manuell patentrådgivning.

– Jag tror att vi kommer att se en i stort sett komplett automatiserad process inom två år, med ständiga förbättringar på vägen, säger Dominic Davies.

Lightbringer riktar primärt in sig på små och medelstora företag med upp till 20 patent i portföljen. Nästa steg är att nå fler av dem.

– Det finns enormt många sådana företag globalt. Vi ska nå dem alla, i princip. Det finns ingen anledning till varför vi inte kan expandera till resten av Europa, Storbritannien och USA.

Bolaget kommer vid slutet av september att sysselsätta 15 personer och har nyligen rekryterat en säljare dedikerad till den brittiska marknaden.

– Framtiden för Lightbringer är i hög grad global expansion, det är vår ambition.

Ola Nilsson

Den nya satsningen Lightbringer, med en Flatfrog-grundare i bakgrunden, har utvecklat en plattform som med hjälp av AI helt ska ta bort mänsklig hantering vid patentansökningar. En första investeringsrunda är hamn och samarbetsavtal tecknat med en större svensk IP-byrå.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.