fredag 22 november 2024

inloggad som

Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

– Vi är positiva till alla försök att stimulera byggmarknaden, men för oss lär det bli en marginell effekt, säger Peter Welin, vice vd på fönsterföretaget Inwido i Malmö.

Inwido, som till exempel har varumärket Elitfönster, är starkt beroende av konjunkturen för nybyggnation och renoveringar. Ändå är Peter Welin måttligt entusiastisk över den tillfälliga ändringen av ROT-avdraget.

– En räntesänkning ger betydligt större effekt för oss. Dessutom ser vi hellre åtgärder som är långsiktiga och inte så korta som detta. Framför allt hade vi helst sett ett stöd för energieffektivisering. För vår egen del hade det ökat intresset för att byta till nya energieffektiva fönster, och generellt skulle det styra mot ett bättre klimat, säger han.

På byggföretaget Otto Magnusson i Malmö säger vd Björn Niklasson:

– Vi påverkas inte alls av ROT-avdraget eftersom vi bara jobbar mot företagskunder. Du får nog fråga någon mindre byggfirma som har privatkunder.

Får Peab kommer liknande svar:

– ROT-avdraget ingen större betydelse för Peab då marknaden för privatpersoner inte är en stor del av vår totala verksamhet.  Det vi framför allt vill se är långsiktiga, blocköverskridande spelregler som visar på en bred politisk vilja och förståelse att bostäder är lika viktigt som infrastruktur för ett lands förmåga att utvecklas. Även kommunerna bör ha en mer aktiv roll, till exempel genom att de uppdras att ta fram bostadsförsörjningsplaner, säger Peabs kommunikationschef Juha Hartomaa.

På Genarpsbaserade JWM Bygg med sju anställda tror delägaren Markus Nilsson att man kommer att märka av förändringen.

– Folk kommer att få bättre råd att göra vid sina hus privat. Det blir mer jobb i det långa loppet. 

Fast hellre hade han sett att processen gjorts enklare för små och medelstora byggföretag att i praktiken vara med och tävla med byggjättarna om offentliga uppdrag, en åtgärd han tror hade haft större effekt.

– Men detta är positivt för byggbranschen, och det får man vara glad för.

Ola Nilsson
Gunnar Wrede

För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?